– Vi synes vi har fått til integreringsarbeidet så bra her i bygda, og folk har stilt villig opp, men nå har «markedet» stoppa litt opp, sier Svinsaas og tilføyer at de involverte er utrolig takknemlig for alle frivillige som har stilt opp, men at de nå trenger nye krefter i tillegg til de som har vært med til nå.

Hjelp i hverdagen

Svinsaas forteller at familiene som er kommet til kommunen har vært prioritert. Nå står de enslige for tur.

– De enslige trenger også bistand i det samfunnet de har kommet til. Det kan være så enkelt som norskhjelp, leksehjelp eller å lese aviser sammen. Eller be dem hjem på et måltid. Det er godt å få en hjelpende hånd og de trenger hjelp til å gå inn i samfunnet som likeverdige mennesker, sier hun.

Frivilligsentralen samarbeider med flyktningkontoret i integreringsjobben. Kommunen har tatt imot i underkant av 60 flyktninger.

– Vi har mange suksesshistorier på integrering i Meldal, smiler Svinsaas og håper at nye flyktningevenner vil bidra til ei enda bedre fremtid i Meldal for dem som trenger det fremover.

Delt glede er dobbel glede

Svinsaas mener at flere tenker «jeg vil ikke forplikte meg, det er så mye arbeid», men at tilbakemeldingene fra dagens flyktningevenner sier at det ikke er tidkrevende.

– De fleste har vel tid til én time i uka? Det å hjelpe gir så mye tilbake. Man får tifold igjen, smiler Svinsaas.

De enslige flyktningene har mange interesser og kan tenke seg både å mekke bil, gå turer, holde på med oldboysfotball, gå på kino og idrettsarrangement.

– Ta dem med på dine egne gjøremål, det er integrering på høyt nivå, sier Svinsaas.

Uten flere flyktningevenner blir integreringen for dårlig.

– Integreringsarbeidet må fortsette i lang tid fremover, ellers risikerer de enslige flyktningene å bli sittende sammen med de i samme situasjon. Det er det motsatte av integrering. En slags isolasjon i nasjonalgruppa. Dette er uheldig for den enkelte, for gruppa og for samfunnet for øvrig.

Nye kanaler

Mange av de etablerte flyktningevennene er godt voksne personer. Når det nå er snakk om enslige flyktninger i alderen 19–30 håper Svinsaas at det også er flere yngre som melder seg.

– De trenger å møte nordmenn på egen alder. For å nå ut til flere yngre vurderer vi nå å bruke både YouTube, Instagram og eventuelt andre kanaler, sier Svinsaas, men understreker at de også søker nye voksne som kan bidra i integreringsarbeidet.

For å bli flyktningvenn må man beherske norsk, men faglig kompetanse behøves ikke for å bli leksehjelper, for eksempel.

– Er du interessert er det er bare å ta kontakt med frivilligsentralen, oppfordrer Svinsaas.

– Vi trenger hjelp i integreringen og håper enda flere har mulighet til å stille opp, sier Svinsaas, samtidig som hun skryter av de som allerede bidrar.