Dersom Norsk kylling bygger sin nye fabrikk på Orkanger, vil kommunen få enda en stor bedriftsetablering «på kjøpet» - like ved kyllingfabrikken.

- Dette er en veldig god nyhet for hele orkdalssamfunnet, og det bekrefter at Orkdal er attraktiv som kommune for bedriftsetableringer, sier en glad orkdalsordfører til ST.

Like før helga møtte Nutrimars styreleder, Bjørn Wiggen, Oddbjørn Bang og Aage Schei fra Orkdal kommune for å fortelle om bedriftens framtidsplaner; planer som i aller høyeste grad involverer Orkdal.

Avgjøres i høst

Dersom Norsk kylling etablerer seg i Orkdal, noe svært mye tyder på at de vil gjøre, vil Orkdal få enda en bedriftsetablering i Nutrimar.

Norsk kylling, som i dag har nesten 300 ansatte, har Orkdal som førstevalg for sin nye fabrikk. Det eneste som kan holde kyllingprodusenten unna Orkdal, er om reguleringsplanen av én eller annen grunn ikke skal gå gjennom i kommunestyret.

Det vil bli klart i løpet av et par måneder.

Witzøe-selskap

Det som imidlertid allerede er avgjort, er at Nutrimar vil etablere seg sammen med Norsk kylling, og det var denne nyheten Bjørn Wiggen overbrakte til Schei og Bang rett før helga.

Nutrimar holder i dag til på Frøya, og er et datterselskap i Kverva, som igjen er et investeringsselskap med fokus på marin sektor. Et annet av Kvervas datterselskap er Salmar, som er et av verdens største lakseoppdrettsselskap.

- Nutrimar er én av fem plattformer som Kverva bygger virksomheten sin rundt, og nå vil vi ta et skritt videre og etablere oss sammen med Norsk kylling, sier Nutrimars styreleder, Bjørn Wiggen.

Fra laks til kylling

Nutrimar ligger i dag vegg i vegg med Salmars anlegg på Frøya.

- Når Salmar har filetert fisken, blir bein og hoder sendt rett over til Nutrimars anlegg, der det lages olje- og proteinprodukter, som hovedsakelig blir til dyrefôr. Ut fra dette har vi hatt en dialog med Norsk kylling; kan vi gjøre det samme med kylling som med laks, og dermed sørge for at hele kyllingen blir utnyttet, forteller Wiggen.

Og det har de kommet fram til er fullt mulig, og det er bestemt at Nutrimar skal sette opp et bygg helt inntil den nye kyllingfabrikken.

- Det vil bli satt opp et rør i veggen, der kyllingskrog, fjær og alle restprodukter blir sendt over til Nutrimar.

Nutrimars anlegg på Frøya (det minste bygget på bildet) ligger like ved Salmars anlegg. Den samme nærheten vil det bli mellom Nutrimar og Norsk kylling.

Nutrimars satsing mot kyllingsegmentet innebærer en satsing på mellom 100 og 120 millioner kroner for selskapet.

- Dette er en veldig stor investering, nesten på linje med Isfjord-prosjektet, sier Orkdals næringssjef, Aage Schei.

Nutrimar vil etablere seg sammen med Norsk kylling, uansett om Malvik eller Orkdal blir valgt som lokaliseringssted. Men Bjørn Wiggen legger ikke skjul på at Nutrimar foretrekker orkdalsalternativet.

- Vi ønsker Orkanger, og det er av to grunner, sier Wiggen og utdyper:

- For det første handler det om logistikk; Furumoen ligger nær havn, og det er nærmere Frøya, slik at vi kan få samkjøring på logistikksiden. Det andre momentet som betyr mye for oss, er industrikulturen og kompetansen som finnes i Orkdal. Det vil bli skiftarbeid, noe som orkdalinger er vant til, og vi har tro på Orkdal når det gjelder å rekruttere dyktige folk – med en av landets beste utdanninger for prosessoperatører på Follo.

- Svært interessant

Til å begynne med er det snakk om å ansette opp mot ti personer, men Wiggen ser ikke bort fra at det kan bli behov for flere på sikt. Næringssjef Aage Schei tror imidlertid at en Nutrimar-etablering på Orkanger kan få enda større følger:

- Det er svært interessant at Kverva-systemet etablerer seg på Orkanger. Dette er en kjempestor marin aktør som satser stort innen laks, tang og tare og ikke minst forskning på disse feltene, som er svært framtidsrettede næringer. Når Kverva først etablerer seg her, kan det bli mer i årene som kommer, sier Schei.

Ringvirkninger

Oddbjørn Bang og Aage Schei understreker at Nutrimars planer viser hvor viktig det er at Norsk kylling-tomta på Furumoen er så stor som 160 mål.

- Det er dette vi har forventet; at det blir ringvirkninger av Norsk kyllings etablering. Orkdal har allerede klynger innen olje- og gass, og kan nå få det innen næringsmiddelindustrien, sier Schei og trekker fram Nutrimar, Norsk kylling og Isfjord.

Nutrimars anlegg på Frøya (det minste bygget på bildet) ligger like ved Salmars anlegg. Den samme nærheten vil det bli mellom Nutrimar og Norsk kylling. Foto: Nutrimar