Bedrifter i Trøndelag etterspør yrkesfag de neste fem årene, spesielt teknisk og industriell produksjon, bygg- og anlegg og elektrofag.

Hos Elkem Thamshavn på Orkanger er Audun Faber Næverdal (21) og Eskil Larsson (20) i ferd med å gjennomføre lærlingtida si, som to av 13 lærlinger ved bedriften innenfor ulike fag.

NHOs ferske kompetansebarometer, som viser hva trønderske bedrifter vil etterspørre de kommende årene, er gode nyheter for de to guttene. Det er nettopp yrkesfaglig videregående utdanning som er midt i smørøyet for bedriftene.

Greit å få plass

- Det overrasker meg ikke at det er sånn. Det var veldig greit å få lærlingplass, etter å ha vært utplassert her gjennom skolen, sier Næverdal, som har gått grunnkurs elektro og fortsatt med automasjon før han ble lærling.

Larsson startet på elektro og gikk over til TIP i Meldal. Begge føler seg trygge på at det skal gå greit å få seg jobb etter lærlingtida.

- Jeg kommer sikkert til å ta flere fagbrev når jeg er ferdig. Det gir flere muligheter, sier Næverdal.

- Min plan er først å gjøre ferdig lærlingtida, og finne ut om det er muligheter for videre jobb her, sier Larsson.

Skreddersydd arbeidskraft

Ifølge NHOs undersøkelse, rapporterer to av tre trønderske bedrifter at de har et udekt kompetansebehov, og etterspør altså hovedsakelig yrkesfag.

- Det er fjerde gangen vi gjennomfører undersøkelsen, og 5 500 bedrifter i Norge har svart. Det er et større kompetansebehov i Trøndelag enn i resten av landet, og da spesielt yrkesfag. Maskin, bygg og elektro skiller seg ut. Trønderske har talt, er budskapet fra Anna Ceselie Brustad Moe, politisk rådgiver i NHO Trøndelag.

HR-sjef Audun Bårdvik ved Elkem Thamshavn sier bedriften har gode erfaringer med å ta inn lærlinger.

- Det er en måte for oss å sikre god rekruttering på. Vi har nå en fagbrevandel på 82–83 prosent, og har et mål om 100 prosent. Å ta inn lærlinger krever noe ekstra ressursbruk særlig i begynnelsen av lærlingeperioden, men så får man også «skreddersydd» dem til bedriftens behov, sier Bårdvik.

Større behov meddigitalisering

Elkem Thamshavn har 146 årsverk, og 13 lærlinger i tillegg. De har lærlinger innenfor både elektro, industrimekaniker, laborant, IT og kjemiprosess.

- Det er gode utsikter til å få arbeid her i distriktet for dem som tar riktig fagutdanning, mener også Bårdvik.

Tallene for Trøndelag viser at bedriftene etterspør følgende i de neste fem årene. Prosentandelen er basert på antall bedrifter som sier at de etterspør denne typen arbeidskraft:

  • TIP: 46 prosent

  • Byggfag: 31 prosent

  • Elektro: 21 prosent

Undersøkelsen har også viet fokus til digitalisering og automatisering, hvor bedriftene svarer at dette fører til større behov for håndverksfag. 30 prosent av bedriftene sier de får større behov, mens 10 prosent sider de får mindre.

Flere fagbrev

- Vi oppfordrer våre ansatte til å ta flere fagbrev. Da får både de og bedriften flere ben å stå på. Nesten alle på elektroavdelinga vår har minst to fagbrev, og det kan tas mens man er i full jobb, sier Bårdvik.

Målet med kompetansebarometeret til NHO, er blant annet å bidra til dimensjonering av utdanningssystemet.

- 460 bedrifter i Trøndelag melder nå sitt behov, og det bør jo rådgivere på ungdomsskolen og fylkeskommunen som dimensjonerer utdanninga ta inn over seg. Dette er også nyttig informasjon for unge og foreldre som nå diskuterer yrkesvalg i heimen. Yrkesfag må få en høyere status, og vi må få mer praksis inn i skolen. Det er veldig artig når næringslivet roper etter folk med en fagutdanning, sier Moe.

Larsson sier han føler seg trygg på å få jobb.

- Jeg har kompiser som ikke har gått yrkesfag, som sliter med å få seg arbeid. Vi som har valgt yrkesfag har lærlingplass og gode jobbutsikter, sier han.