Mandag ettermiddag i 17.30-tida syklet to 10-åringer sammen i Orkdalsveien like ved gamle Orkanger fysikalske på Orkanger. En bil med tre ungdommer kom forbi. En 17 år gammel gutt kom ut av bilen og utøvde vold mot den ene 10-åringen.

Les også: 10-åring slått ned på åpen gate

Et bilde av hendelsen som et vitne tok, viser at 10-åringen ble liggende tilsynelatende bevisstløs på fortauet. Vedkommende som tok bildet, postet det senere på Facebook med en tekst om at gutten ble slått ned. Politiet kan imidlertid ikke bekrefte at 10-åringen ble slått ned, da det ifølge politiet hevdes fra gjerningspersonen at 10-åringen bare ble dyttet.

Ikke fysisk skadd

- Gjerningspersonen er kjent for oss. Vi vet ikke hva som er bakgrunnen for det som har skjedd. Vi har samtale med fornærmede og hans foreldre i dag (tirsdag). I tillegg snakker vi med 10-åringens kamerat, og andre vitner til hendelsen. Politiet har opprettet en anmeldelse mot 17-åringen. Han vil også bli avhørt, sier Randi Fagerholt, fungerende lensmann i Orkdal og Agdenes.

- Ble han pågrepet etter hendelsen?

- Nei.

- Er fornærmede skadd?

- Opplysninger politiet sitter med, tilsier at han ikke er fysisk skadd. Men det er klart det er en forferdelig opplevelse for en 10-åring, svarer hun.

Les også: - Tør ikke gå alene til skolen etter voldsepisodene

- Rasistiske uttalelser

Samme ettermiddag skjedde en ny voldshendelse på Orkanger, denne gangen utenfor Kiwi-butikken på Bårdshaug. Her barket en 17-åring sammen med en 16-åring

- Bakgrunnen her skal være at 16-åringen tidligere har kommet med rasistiske uttalelser på Facebook til 17-åringen. Sistnevnte krevde en unnskyldning for dette, og det endte i slåsskamp som førte til at 16-åringen fikk et kutt i øret og måtte på legevakta og sy, forteller Fagerholt og legger til at politiet har opprettet en anmeldelse mot 17-åringen, og at det i første omgang vil bli tatt avhør av fornærmede, sier lensmannen.

De som er mistenkte i disse to sakene tilhører samme gjeng.

- Ja, de tilhører samme omgangskrets. Mistenkte i den siste saken satt ikke på i bilen som var involvert i den første episoden. Vi vet heller ikke om de tre i bilen var til stede under hendelsen utenfor Kiwi. De to mistenkte er med i en kameratgjeng bestående av fem-seks ungdommer, alle av utenlandsk opprinnelse. De er i hovedsak i alderen 15–18 år. sier Fagerholt.

Kjenninger av politiet

Politiet opplyser at gjengen har skapt bekymring og blitt holdt under oppsikt de siste par årene. ST kjenner til at ungdommene har vært involvert i flere alvorlige hendelser det siste året.

Les også: Laget kvalm på fotballcup

Blant annet er det blitt rettet drapstrusler mot barn og deres foreldre. I tillegg ble en gutt slått i ansiktet under en fotballcup i Orklahallen sist vinter, med fullt av folk til stede. I kjølvannet av denne hendelsen uttalte arrangøren at gjengen hadde klaget «kvalm» i hallen hele helga.

- Politiet er godt kjent med disse ungdommene, og har oppfølging mot dem i samarbeid med grunnskolen og videregående, kommunen og barnevernet, sier Fagerholt.

- Hva innebærer dette for politiet?

- Det er bekymringssamtaler med ungdommene og deres foreldre når de har begått straffbare forhold. Samtidig blir skolene der de går varslet om det som har skjedd.

Les også: - Vold må ikke møtes med vold

Ring politiet

- Har det vært mange slike bekymringssamtaler?

- Det har vært en del samtaler og avhør med flere av dem i løpet av de siste par årene, svarer hun.

Les også: Følger med ungdomsgjeng på Orkanger

- Det ser ikke ut til at man har lyktes helt med disse samtalene. Hvilke tiltak settes inn nå?

- Det neste er at de straffes for straffbare forhold de begår. De må stå til rette for det de gjør. Da er det snakk om forelegg (bot), oppfølging i konfliktrådet og/eller ungdomsstraff. Vi ser alvorlig på dette, forklarer lensmannen.

- Hvorfor ble ikke de mistenkte anholdt etter voldsepisodene mandag ettermiddag?

- Politiet ble kun varslet via Facebook. Den siden er det ingen automatikk at noen følger med til enhver tid. Når folk er vitne til voldshendelser og andre kriminelle forhold, må de ringe politiet. På den måten kan vi starte etterforskning med en gang.

Borgervern?

- Det ble blant annet lagt ut bilder fra episoden med 10-åringen som lå på fortauet. Hvordan ser du på det?

- Vi anbefaler at slike bilder ikke legges ut på sosiale medier. Det vil bare «hausse» opp stemningen, noe som kan resultere i hevn. Bilder kan i verste fall gi et uriktig bilde av en sak, advarer hun.

- Frykter du at noen tar hevn?

- Nei, vi har ingen opplysninger om det.

ST vet imidlertid at det er «krefter i sving» for å danne et såkalt borgervern. Budskap: «Hvis politiet ikke klarer å stoppe aktiviteten til denne gjengen, så må andre gjøre det.»

- Det vil jeg sterk fraråde! Det er absolutt ikke veien å gå! Stol på at vi i politiet gjør jobben vår og følger opp med tiltak. Samtidig kreves det at vi må få informasjon om saker som skjer; gi oss beskjed, oppfordrer Fagerholt.