- Jeg har i mange år forsøkt å bygge bro mellom miniroitets- og majoritetssamfunnet, og mellom minoritetssamfunn. Det er ikke gitt at det er høy tillit mellom muslimer og jøder, og heller ikke alltid mellom muslimer, jøder og majoritetssamfunnet. For meg er det en stor ære å få åpne en jødisk festival, og jeg føler meg veldig beæret, sier Abid Raja til ST.

- Dialog er viktig

Det blir festmusikk i synagogen, delikat mat, jødisk klezmer og arabiske kjærlighetssanger når Jødisk kulturfestival i helga arrangeres for sjuende gang.

‐ Dialog med andre kulturer er viktig for oss som står bak Jødisk kulturfestival Trondheim. I mange perioder i løpet av historien har jøder levd fredelig side om side med andre folkeslag og kulturer, men dessverre er det motsatte bildet det vi hører mest om. Vi vil åpne for dialog, for å skape plattformer for felles opplevelser. Ved å vise kulturuttrykk fra vår jødiske kultur, vil vi nærme oss andres, heter det i en pressemelding fra festivalen.

Brobygging

Med dette som bakteppe var det naturlig for den jødiske festivalen å invitere muslimen Abid Raja til å åpne festivalen. Venstre-politikeren har markert seg sterkt som en talsmann for å bygge bro mellom ulike kulturer, og har blant annet fått Fritt ord-prisen for sin samfunnsinnsats. Raja mener det er viktig å stå opp mot hatet i alle dets former:

- Det er eksempler på jødehat, akkurat som det er eksempler på muslimhat. Mens muslimer først og fremst opplever dette fra majoritetssamfunnet, opplever jøder at det kommer fra flere kanter, også fra muslimer. Vi som voksne må gå foran som gode eksempler. Alle må få lov å være jøder, kristne, msulimer, ateister, brune, hvite, homo, hetro og funksjonshemmet i et diskrimineringsfritt samfunn. Derfor var det naturlig for meg å si ja til dette.

Personlig viktig

Raja sier til ST at oppdraget med å åpne den jødiske festivalen er personlig viktig for ham, og at han derfor forlater hjemfylket sitt, Akershus, på den nest siste lørdagen før stortingsvalget for å reise til Trondheim.

- Selv om timingen ikke er den beste, fikk jeg stor forståelse fra mine egne på at valgkampen ikke er alt. Dette er personlig viktig for meg. Hvis ikke jeg og og vi står opp for dette, vil vi overlate jødehatet, muslimhatet og homohatet til neste generasjon. Derfor er det så viktig for meg å gjøre dette. Jeg gleder meg, og håper trønderne benytter anledningen til å oppleve den jødiske kulturen, sier Raja.

Flyktninger

Brobygging er også filosofien til Middle East Peace Orchestra fra Danmark. Bandet har siden starten i 2003 tatt til orde for å bruke musikk i en fredskapende hensikt. Musikerne representerer ulikekulturer, de fleste med Midtøsten som opprinnelse. Musikken spenner fra jødisk klezmer til arabiske kjærlighetssanger.Festivalen vil også rette søkelyset på situasjonen for mindreårige flyktninger. Den prisbelønte svenske forfatteren Elisabeth Åsbrink kommer for å snakke om boka «Og fremdeles står trærne i Wienerwald», som handler om en 13 år gammel jødisk gutt som ble sendt alene som flyktning fra Wien til Sverige.

Boka vil danne bakgrunn for en panelsamtale om mindreårige flyktninger.

Allsidig

Etter en liten tyvstart fredag kveld, starter det for fullt med et allsidig festivalprogram på lørdag. Det hele starter med familieforestillinger, og gjennom helga blir det musikk, foredrag, utstillinger, film, bokbad, panelsamtaler og ikke minst byvandring i det jødiske Trondheim.

Der vil man blant annet få se «snublesteinene» som er lagt ned i fortauet utenfor husene der det bodde jøder som ble drept under andre verdenskrig.

Også i Orkdal er det en slik snublestein. Leopold Levin, som bodde og jobbet i Kaares gate på Nerøra, døde i Auschwitz i januar 1943.

She’Koyokh ensemble kommer fra London med herlig balkan- og klezmermusikk. Foto: Pressefoto
Abid Raja forlater hjemfylket sitt, Akershus, på den nest siste lørdagen før stortingsvalget for å åpne Jødisk kulturfestival i Trondheim. Foto: Jo Straube