Mandag ettermiddag skjedde det to voldsepisoder på Orkanger. Først utøvde en 17-åring vold mot en 10-åring på sykkel på Nerøra. Litt senere barket en 17-åring og en 16-åring sammen utenfor Kiwi-butikken på Bårdshaug.

Les også: Ungdomsgjeng i Orkdal skaper frykt

- Gjerningspersonen i saken med 10-åringen er kjent for oss. Politiet har opprettet en anmeldelse mot 17-åringen. Vi har hatt samtaler med fornærmede og hans foreldre, 10-åringens kamerat og hans foreldre, samt at mistenkte er avhørt. I tillegg har vi avhørt sjåføren av bilen og vitnet som meldte fra til politiet om episoden. Det er motstridende forklaringer, så vi har ikke full oversikt over hendelsesforløpet ennå. Vi må ha mer inngående avhør av vitner og fornærmede, sier Randi Fagerholt, fungerende lensmann i Orkdal og Agdenes.

I saken utenfor Kiwi, sier Fagerholt følgende:

- Bakgrunnen her skal være at 16-åringen tidligere har kommet med rasistiske uttalelser på Facebook til 17-åringen. Sistnevnte krevde en unnskyldning for dette, og det endte i slåsskamp som førte til at 16-åringen fikk et kutt i øret og måtte på legevakta og sy.

Politiet har opprettet en anmeldelse mot 17-åringen.

- Fornærmede ble avhørt på tirsdag. I tillegg er det tatt kontakt med helse for å kartlegge skadeomfanget. Videre skal mistenkte og vitner i saken avhøres, sier Fagerholt.

Les også: - Vold må ikke møtes med vold

De som er mistenkte i disse to sakene, tilhører samme gjeng.

- Ja, de tilhører samme omgangskrets. Mistenkte i den siste saken satt ikke på i bilen som var involvert i den første episoden. Vi vet heller ikke om de tre i bilen var til stede under hendelsen utenfor Kiwi. De to mistenkte er med i en kameratgjeng bestående av fem-seks ungdommer, alle av utenlandsk opprinnelse. De er i hovedsak i alderen 15–18 år, sier Fagerholt.

Politiet opplyser at gjengen har skapt bekymring og blitt holdt under oppsikt de siste par årene. ST kjenner til at ungdommene har vært involvert i flere alvorlige hendelser det siste året. Blant annet er det blitt rettet trusler mot barn og deres foreldre. I tillegg ble en gutt slått i ansiktet under en fotballcup i Orklahallen sist vinter, med fullt av folk til stede. I kjølvannet av denne hendelsen uttalte arrangøren at gjengen hadde klaget «kvalm» i hallen hele helga.

- Politiet er godt kjent med disse ungdommene, og har oppfølging mot dem i samarbeid med grunnskolen og videregående, kommunen og barnevernet, sier Fagerholt.

Les også: - Tør ikke gå alene til skolen etter voldsepisodene

I kjølvannet av episoden med 10-åringen som lå på fortauet, ble det lagt ut bilder på Facebook. Det misliker politiet.

- Vi anbefaler at slike bilder ikke legges ut på sosiale medier. Det vil bare «hausse» opp stemningen, noe som kan resultere i hevn. Bilder kan i verste fall gi et uriktig bilde av en sak, advarer hun.

- Frykter du at noen tar hevn?

- Nei, vi har ingen opplysninger om det.

ST vet imidlertid at det er «krefter i sving» for å danne et såkalt borgervern. Budskap: «Hvis politiet ikke klarer å stoppe aktiviteten til denne gjengen, så må andre gjøre det.»

- Det vil jeg sterk fraråde! Det er absolutt ikke veien å gå! Stol på at vi i politiet gjør jobben vår og følger opp med tiltak. Samtidig kreves det at vi må få informasjon om saker som skjer; gi oss beskjed, oppfordrer Fagerholt.

- Men hvis politiet ikke klarer å nøste opp i dette, frykter du en polarisering mellom etnisk norske på orkanger og innvandrerbarn- og ungdom?

- Nei, jeg gjør egentlig ikke det. Vi har opplysninger om at gjengen som her omtales, utøver en trussel i lokalsamfunnet på Orkanger, men jeg håper det ikke blir et oppgjør mot andre.

- Føler politiet at dere har oversikt over situasjonen «ute på gata»? Senser dere hva som kan være i ferd med å skje?

- Vi føler vel at vi får litt lite info om akkurat dette. Vi opplever at de som er redde, går til andre kanaler i stedet for til politiet. Oppfordringa er å ta det direkte med oss. For at vi skal skaffe oss mest mulig oversikt, må vi få mest mulig info fra de som er utsatt for trusler, angrep og konfrontasjoner, svarer Fagerholt, som påpeker at det gjelder fra begge leire.