Fredag utløp høringsfristen for Orkdal kommunes næringsplan. Omregulering av areal for Norsk kylling på Furumoen, er en viktig del av planen, og Fylkesmannen i Sør-Trøndelag er blant dem som har kommet med uttalelse.

Innsigelse

I brevet fra Fylkesmannen kommer det innsigelse mot å omdisponere matjorda på Furumoen til næringsareal.

Det betyr i praksis at Orkdal kommune må sende saken til departementet for endelig avgjørelse. Det vil ta tid, og tid er noe Norsk kylling begynner å ha lite av.

Dersom Fylkesmannens uttalelse blir stående, er det derfor svært lite sannsynlig at Norsk kylling bygger sin nye fabrikk på Furumoen på Orkanger.

Her er bakgrunnen for Fylkesmannens innsigelse:

  • Mosøyan på Vormstad anses av Fylkesmannen som et bedre alternativ, fordi det ikke utfordrer jordvernet. Det pekes på at Orkdal kommune i sin saksutredning ikke har vurdert Mosøyan som alternativ plassering for Norsk kylling: «Konsekvensene for naturressursene er vesentlig lavere der (Mosøyan, red.anm.) enn ved omdisponering av et stort, sammenhengende jordbruksareal, som på Furumoen. Ut fra dette kan vi ikke se behovet for arealet på Furumoen.»

  • Fylkesmannen mener de ikke har fått den dokumentasjonen de ba om fra Orkdal kommune når det gjelder norsk kyllings arealbehov: «Vi kan imidlertid ikke se at arealbehovet til Norsk kylling er godtgjort.»

  • Fylkesmannen viser til at jordvernet er skjerpet. «Nasjonal jordvernstrategi fra 2015 angir at den årlige omdisponeringa av dyrka jord må være under 4000 daa innen 2020.»

  • Fylkesmannen mener mulighetene for å reetablere jordbruksarealet til like god kvalitet andre steder, vil være dårlige, og at det kan være vanskelig å finne egnet uproduktivt areal som kan brukes til oppdyrking.

Partene møttes

Da Orkdal kommune onsdag ettermiddag mottok høringsuttalelsen fra Fylkesmannen, tok de raskt kontakt for å be om et møte.

Dette møtet fant sted torsdag kveld, og fylkesmann Brit Skjelbred og den politiske og administrative ledelsen i kommunen var blant dem som var til stede.

- Det ble et veldig godt og konstruktivt møte der vi fikk forklart hvorfor vi ikke har vurdert Mosøyan for Norsk kylling, samtidig som vi fikk sannsynliggjort behovet for arealet vi ønsker omregulert på Furumoen, forteller rådmann Ingvill Kvernmo.

- Har Orkdal kommune vært for dårlig i å beskrive dette i sakspapirene som er sendt til Fylkesmannen?

- Nei, jeg tror ikke det. Men nå skal vi jobbe så fort vi kan med å gi Fylkesmannen utfyllende informasjon, sier Kvernmo.

Ikke egnet

Dette er noe av det Orkdal kommune vil presisere i sin nye henvendelse til Fylkesmannen:

  • Arealet på Vormstad (Mosøyan) egner seg ikke for Norsk kyllings virksomhet, blant annet på grunn av fabrikkens behov for tilgang på mye vann. Logistikkmessig ligger det heller ikke godt til, og det er utfordrende med tanke på avløp.

  • Kommunen vil synliggjøre hvorfor Norsk kylling har behov for ei så stor tomt. Nyheten om at Nutrimar vil etablere seg sammen med kyllingfabrikken, understreker dette.

  • Når det gjelder jordflytting, har Orkdal kommune allerede kontakt med bønder som ønsker å ta imot jorda og bruke den til nydyrking. Kommunen vil også legge fram dokumentasjon som viser at jordflytting kan være et godt alternativ dersom det utføres på riktig måte.

ST har vært i kontakt med flere ledere i Orkdal kommune, og det hersker en reell optimisme med tanke på å få «snudd» Fylkesmannen, slik at innsigelsen blir trukket.

Ny vurdering

Fylkesmann Brit Skjelbred sier til ST at de har vurdert saken ut fra de opplysningene de har fått av kommunen.

- Vi har bedømt saken ut fra det vi har fått, og vi skriver i vår uttalelse at vi mangler en del opplysninger fra kommunen. I møtet torsdag ble vi enig med kommunen om at de skal komme tilbake til oss med utfyllende opplysninger, og vi vil vurdere saken på nytt ut fra det, sier Skjelbred som legger til at de skal være raske med å gi tilbakemelding på kommunens utfyllende informasjon.

ST har vært i kontakt med Norsk kyllings administrerende direktør, Kjell Åge Stokbakken. Han gjentar at Norsk kylling ønsker seg til Orkanger, gitt at det går i orden. Noen ytterligere kommentar ønsker han ikke å komme med på det nåværende tidspunkt.

Norsk kylling vil bygge på Furumoen på Orkanger, men Fylkesmannen sier nei. I alle fall inntil kommunen har kommet med utfyllende informasjon. Foto: Steinar Larsen
Landbruksdirektør Tore Bjørkli og fylkesmann Brit Skjelbred deltok på møtet med Orkdal kommune.