Dette bildet av Kåre Willoch ble tatt da han holdt foredrag på Bergmannskonferansen for noen år siden. Foto: Catharina Morken

John Ivar Evjen, som har nesten 40 års bakgrunn i politiet og i internasjonale tjenester, bestemte seg for å engasjere seg politisk da Fremskrittspartiet kom til regjeringsmakt for fire år siden.

Valget falt på Arbeiderpartiet, og nylig skulle orkdalingen bidra i valgkampen med å skrive et leserinnlegg i Sør-Trøndelag.

- Høyre reverserte

Innlegget startet med å sitere tidligere statsminister og Høyre-leder Kåre Willochs berømte ord: «Nu går alt så meget bedre.»

Evjen fortsatte med å hevde at Willoch reverserte flere av velferdsreformene som hadde vært gjennomført i årene etter andre verdenskrig.

- Man skal kanskje ikke dvele for mye ved fortiden, men det er greit å kjenne til historien, for den har en tendens til å gjenta seg. Det er et faktum at Høyre stemte imot mange av reformene som har skapt bedre kår for vanlige arbeidsfolk, og som gitt barn fra uformuende familier muligheten til fri utdanning. De siste fire årene har de vist at de fortsatt er på samme sporet, skrev Evjen.

Fikk telefon

Dette gikk ikke upåaktet hen hjemme hos Høyre-høvdingen. Willoch er en mann som følger nøye med på hva som rører seg i det norske samfunnet, deriblant i mediene. Han fikk derfor med seg leserinnlegget i Sør-Trøndelag.

- Forrige tirsdag ringte det tre ganger fra et oslonummer. Jeg tok ikke telefonen, for jeg antok at det var en selger. Men dagen etter sjekket jeg nummeret, og så at det var Kåre Willoch som hadde ringt meg, forteller Evjen.

Willoch var svært uenig med Evjen i at Høyre hadde vært en sinke i velferdsutviklinga.

- Det ville han ikke ha på seg. Han lurte på om jeg hadde lest boka hans, noe jeg ikke har gjort. Vi hadde en lang og god samtale, og nå har jeg skrevet brev til ham for å utdype synspunktene mine. Det er jo interessant at han følger så godt med. Jeg har stor sans for Kåre Willoch, ikke minst når det gjelder hvordan han har våknet opp i Midtøsten-spørsmålet. Han er en meget oppegående Høyre-mann, sier Evjen, som fortsatt står på sitt:

- Jeg mener fortsatt jeg har belegg for det som sto i leserinnlegget, mens Willoch mener jeg tar feil.