Det er Fremskrittspartiet som vinner ungdommen i Meldal. Tendensen er den samme som ved stortingsvalget for fire år siden.

Frp fikk 43,2 prosent av stemmene ved tirsdagens skolevalg ved Meldal videregående skole. Valgdeltakelsen var på 92 prosent, med 241 avgitte stemmer av 262 elever. 96 av disse stemte på Frp. Nest størst er Arbeiderpartiet, med 25,2 prosent oppslutning og 56 stemmer.

Ved skolevalget i 2013, var det 49,3 prosent som stemte Fremskrittspartiet og 20,3 prosent som stemte Ap. For to år siden derimot, da det var kommune- og fylkestingsvalg, var tendensen motsatt ved skolen: 43,9 prosent til Ap og 16,8 prosent til Frp.

- Enkelt valg

To av dem som avla sin stemme, var Elisabeth Haglund (21) og Isai Brusewitz (19), som går medier og kommunikasjon påbygg ved skolen. Ingen av dem var i tvil om hvem de skulle stemme på, og ingen av dem har behov for å holde det hemmelig.

- Jeg stemte på Miljøpartiet De Grønne. Det var et veldig enkelt valg. En av foreldrene mine er medlem i partiet, og det står sterkt i familien vår, sier Isai, som er svensk og har bodd i Norge i fem år.

- Jeg stemte på Arbeiderpartiet, fordi jeg mener de er nødt til å ta tak i arbeidslivet, og få flere faste og større stillinger, sier Elisabeth.

Audun Bjørnås og Christine Aune sto for stemmetellinga.

Bærekraft

Ingen av dem har stemt tidligere, men begge har tenkt å bruke stemmeretten sin i år.

- Jeg har ikke fulgt med så mye tidligere, og bruke derfor ikke stemmeretten ved forrige valg. Men nå har jeg fulgt med litt mer på debattene, sier Elisabeth.

Isai mener det er veldig enkelt å velge parti, siden han er opptatt av miljøvern og bærekraftig utvikling.

- Hvorfor er det viktig å bruke stemmeretten?

- Hvis vi skal få til en utvikling framover, må alle stemme. Alle er en del av Norge, så dette gjelder alle, sier Elisabeth.

Glad Ringli

Helge Ringli, som er kommunestyremedlem for Frp i Meldal, synes det gledelig å høre om den sterke Frp-vinden som feier over bygdas videregående skole.

- Det er jo et langt bedre resultatet for Frp her, enn på Hemne videregående og på Follo. Der har det vært heller dårlig. Det er jo «kjøle» positivt å høre resultatet fra Meldal, sier han.

- Hva tror du er årsaken til at Frp gjør det bra i Meldal?

- Det er vanskelig å si. Frp gjør det som regel bedre ved stortingsvalg enn ved kommunevalg her i Meldal, uten at jeg har noen forklaring på det.

- Har du troa på ei blå regjering videre?

- Jeg håper selvfølgelig på det, men det er spennende. Jeg tror ikke det blir de store omveltningene uansett, for det er forholdsvis lite man får gjort på fire år.

Valgresultatet oppgitt i antall stemmer og prosentvis oppslutning:

Rødt52.3%
Sosialistisk Venstreparti31.4%
Arbeiderpartiet5625.2%
Senterpartiet198.6%
Miljøpartiet De Grønne52.3%
Kristelig Folkeparti20.9%
Venstre52.3%
Høyre2410.8%
Fremskrittspartiet9643.2%
Piratpartiet31.4%
Pensjonistpartiet00.0%
Kystpartiet00.0%
Demokratene i Norge00.0%
Partiet De Kristne00.0%
Liberalistene00.0%
Alliansen41.8%
Helsepartiet00.0%
Audun Bjørnås og Christine Aune sto for stemmetellinga. Foto: Ingrid S. Hultgreen