Sammenslåing av akuttmottak, legevakt, og kommunale sykehussenger var ett av temaene da Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik gjeste Orkdal sjukehus mandag.

- Nøkkelen til at dette kan bli en suksess er at arbeidet som gjøres er godt forankret hos de samhandlende aktørene og hos de ansatte, sier Tajik.

De samhandlende aktørene er i denne sammenheng de tolv kommunene som samarbeider om felles legevakt, samt St.Olavs hospital.

Mandag besøkte Tajik, sammen med partikollega Jorodd Asphjell, St.Olavs hospital avdeling Orkdal. Der ble hun satt inn i de overordnede planene for lokalsykehusets framtid av samhandlingsdirektør Tor Åm. Han redegjorde for styrets planer om hvilke funksjoner lokalsykehuset skal ha i perioden 2018–2021. Inkludert i denne planen er prosjektet om felles mottaksenhet, der pasienten skal ha «en dør» å forholde seg til ved behov for akutt hjelp.

Les også: Avklaring nærmer seg

Investeringsbehov

Åm poengterte at St Olavs hospital er et av de beste sykehusene i Norge, og at det i samtlige driftsår har klart seg innenfor de gjeldende budsjettrammene. Han var klar på at sykehuset i Trondheim, Orkdal og Røros i driftssammenheng ses på som ett sykehus.

- Vi må unngå unødvendig dublering av funksjoner, samtidig som sentralisering til Trondheim ikke utelukker funksjoner i Orkdal, sa Åm.

Avdelingssjef Ida Lise Salberg, klinikksjef Anne Hildur Henriksen og kreftsykepleier Ingrid Bakk bidro også med informasjon om status og utfordringer lokalsykehuset står overfor. Salberg la vekt på de bygningsmessige utbedringene som er nødvendig for å oppgradere til et mer moderne og funksjonelt sykehus.

Ikke først i køen

Av store investeringsprosjekter som Helse Midt-Norge har på trappene er det imidlertid to som har prioritet foran Orkdal.

- Realisering av senter for psykisk helse i Trondheim og store investeringer ved sykehuset i Molde har prioritet før Orkdal, sa Åm, og la til at planene ved Orkdal sjukehus er avhengig av nye bevilgninger.

Jorodd Asphjell kvitterte med at Arbeiderpartiet ønsker å gjøre sykehusenes lånebetingelser gunstigere, samt at partiet lover 12 milliarder ekstra til sykehusene i perioden 2017 til 2021, noe som vil gi Helse Midt-Norge 1,7 milliarder mer enn med dagens regjering har foreslått for perioden.

Banebrytende

Arbeidet med sammenslåing av akuttmottak, legevakt, og kommunale sykehussenger som foregår i Orkdal, kan være et banebrytende arbeid med betydning for lokalsykehusenes framtidige rolle i Norge. Tor Åm bekreftet at han allerede har fått henvendelser fra andre landsdeler som har hørt om det som er på gang i Trøndelag.

Ordfører i Orkdal, Oddbjørn Bang, deltok også på mandagens møte. Han har deltatt i gruppen som har jobbet med saken og han sier at gjeldende lovverk innenfor helsesektoren har vært en utfordring.

- For å lykkes kreves det at man tenker utradisjonelt, og det ser det ut til at vi får til, sier Bang.

Så langt har 11 av 12 kommuner gitt sin tilslutning gjennom positive kommunestyrevedtak. Skaun skal behandle saken 21. september, og gitt et positivt vedtak vil planene for samdriften gå over i en mer detaljert fase.

Økonomisk vil St. Olavs hospital årlig bidra med 35 millioner, mens kommunene bidrar med 15. Sykehuset vil stå for driften av tilbudet, som skal bidra til at pasientene ikke blir «kasteball» mellom ulike helseinstanser når uhellet er ute.

Les også: Beklager tidsbruken