I sju år har filippinske Angelita Soco, som er gift i Norge, strevd med å få sønnen sin til Norge på familiegjenforening. Hun trodde alt håp var ute nå som han snart fyller 18 år, men slik er det ikke.

Seksjonssjef Kjersti Trøseid i Utlendingsnemnda (UNE) sier:

- Dersom det er et barn som søker om familieinnvandring, er det alderen fra søknadstidspunktet som gjelder og ikke alderen når et eventuelt vedtak fattes.

Dette er gode nyheter for familien Soco/Wold, som har sett at tida ubønnhørlig tikker mot 20. september og 18-årsdagen til gutten.

Les også: Får gjentatte avslag på familiegjenforening

Har tatt sju år

Det var 26. august at ST fortalte historien om familien. Angelita Soco (53) fra Filippinene giftet seg med Arne Wold (58) fra Børsa i 2008. I 2010 fikk hun oppholdstillatelse, og paret flyttet til Norge etter to år på Filippinene sammen med Emmanuel, sønnen til Angelita. Han var da 10 år, og paret regnet med at det ville gå kjapt å få gjennom søknaden om familiegjenforening, slik at de også kunne hente guttungen hjem til Norge.

Nå er det gått sju år, Emmanuel fyller snart 18 år, og familien har fått gjentatte avslag på søknader om familiegjenforening hos UDI og en ankesak hos UNE. Nå ligger siste ankesak hos UNE, og familien venter i spenning. Avslagene er begrunnet i manglende dokumentasjon på framtidig inntekt, samt at det ikke har vært bevist at gutten ikke har en far på Filippinene. Papirer på at Angelita er eneforsørger kom imidlertid i orden i 2015.

Inntektskrav

Trøseid i UNE svarer følgende på spørsmål om hva som regnes som inntekt:

- Ifølge gjeldende regelverk er det referansepersonen (herboende omsorgsperson) som må oppfylle underholdskravet. Denne personen må blant annet ha en inntekt som tilsvarer 256 256 kroner i året. Det er bare inntekt som er nærmere beskrevet i gjeldende regelverk som kan regnes med som fremtidig inntekt. Dette er blant annet arbeidsinntekt og uførepensjon. Faste periodiske ytelser kan også regnes som inntekt. Dette kan for eksempel være leieinntekter som er tilstrekkelig dokumentert og som er innrapportert til skattemyndighetene. Arbeidsavklaringspenger regnes ikke som inntekt.

For familien Soco/Wold vil dette bety at Wolds uførepensjon nå kan regnes som inntekt, i motsetning til arbeidsavklaringspengene han har vært på fram til i år.

Ingen automatikk

-Økonomisk garanti for inntekt fra andre enn referansepersonen kan i noen tilfeller oppfylle underholdskravet. Dette kravet kan ikke oppfylles gjennom en kombinasjon av referansepersonens inntekt og inntekten fra en annen person. Inntekten til den som stiller tredjemannsgaranti må være minimum 256 256 kroner i året, sier Trøseid videre.

Dette er noe mindre enn Wold har i uførepensjon, og Angelita tjener heller ikke nok alene til å komme opp i den summen. Imidlertid har de leieinntekt på 11 700 kroner i måneden på et hus i byen. De venter derfor i spenning på hvordan UNE vil vurdere saken denne gangen.

- Når ei mor får opphold i Norge fordi hun gifter seg her, er det ikke en naturlig konsekvens at også barnet hennes på 10 år får opphold?

- Et barn får ikke automatisk oppholdstillatelse i Norge selv om en av foreldrene har fått oppholdstillatelse i familieinnvandring med en norsk borger. Dersom foreldreansvaret for barnet er felles, er det et vilkår at det foreligge et samtykke fra den andre forelderen for at barnet kan bosette seg i Norge. Det kan gjøres unntak der det er umulig å innhente et slikt samtykke, eller særlige grunner tilsier at oppholdstillatelse uansett bør gis. Det kreves at underholdskrav er oppfylt også i søknader fra barn, sier Trøseid.

- Ikke avgjort ennå

- I hvor stor grad prioriterer dere saker der mindreårige søker gjenforening med foreldre, for å unngå at de blir adskilt for lenge?

- Slike saker prioriteres dersom det er dokumentert at den mindreårige er uten omsorgsperson i hjemlandet og det ikke er mulig for forelderen her i Norge å reise tilbake til hjemlandet og ivareta omsorgen for barnet der, sier Trøseid.

På spørsmål om hvor lange frister det er på å behandle søknader om familiegjenforening, svarer hun at tiden ligger fra seks til 12 måneder.

- Hvordan reagerer dere på historien til familien Soco/Wold, som har brukt sju år uten å lykkes med å få sønnen til Norge?

- Den nye søknaden er ikke avgjort i UNE ennå.

- Kan gjøres unntak

Emmanuel har vært ivaretatt av mormor på Filippinene, mens kampen for å få ham til Norge har pågått. Mormor er imidlertid 79 år nå, og trenger selv å bli ivaretatt av slekt, som har mange egne unger å ta seg av. Angelita har hele tida sendt penger nedover for å hjelpe sønnen og mora. Nå oppholder han seg ulovlig i Norge, fordi han kom på turistvisum i fjor, og familien har ikke ansett det som forsvarlig å sende ham tilbake da visumet utløp etter tre måneder.

- I hvor stor grad er det mulig å utvise skjønn og se at denne gutten ikke har noe å vende tilbake til? spør vi UNE.

- Det kan gjøres unntak fra regelverket etter skjønnsmessige vurderinger i saker om familieinnvandring. I saker som berører barn, skal barnets beste alltid være et grunnleggende hensyn. Det er imidlertid ikke et generelt unntak fra underholdskravet for saker der klageren er barn, sier Trøseid.