Sola og lyset spiller hovedrollen i det musikalske samspillet mellom Viggja Voices og Frode Fjellheim. Fredag kveld er det premiere på samarbeidet i Melhus kirke.

- Idet vi beveger oss sakte, men sikkert mot den mørke årstida, passer det fint å hylle sola og dens livgivende kraft, sier Anne Nor i Viggja Voices.

Frode Fjellheim blander folkemusikk og joik sammen med Viggja Voices.

Uslåelig

Viggja Voices har lenge hatt lyst til å gjøre noe sammen med Frode Fjellheim.

- Vi mener at kombinasjonen folkemusikk og joik er helt uslåelig, sier Anne Karin Støren som er en av de tre kvinnelige sangerne i vokalensemblet.

Konserten lyder navnet «Beaivváš - Lat no soli skine», og tittelen forteller klart og tydelig at det er sola som spiller hovedrollen i denne musikken.

- Musikken tegner et bilde av lys og mørke, solas livgivende kraft, universets storslagenhet og den sterke tilhørigheten til naturen og menneskene rundt oss, sier Støren.

Kraft og energi

Frode Fjellheim som er en svært anerkjent samtidsmusiker, er blant annet kjent gjennom bandet Transjoik. Han jobber både som musiker, komponist og instruktør, og må ta æren for at joik er blitt et universitetsstudium.

Han ble viden kjent som delaktig i filmen Frozen med låta Vuelie som selvsagt er med på konserten. Det blir også innslag fra hans arktiske messe og plata Solkvad som han har fått svært gode kritikker for.

Fjellheim kombinerer joik, folketoner og moderne musikk i låtene sine, der den samiske musikktradisjonen er en bærende kraft. Tekstene er en blanding av latin, norsk og sørsamisk, uten at tekstene nødvendigvis er så viktige. Her er det kraften og energien i musikken som er det viktige.

Mange støttespillere

Anne Nor som er leder av Viggja Voices sier at ensemblet setter stor pris på den støtten ensemblet har fått av Skaun kommune til blant annet å gjennomføre et seminar i sommer, noe som har hjulpet dem i samarbeidet med Frode Fjellheim.

- Vi er heldige som har så mange gode støttespillere, sier Nor som ønsker velkommen til konsert i Melhus kirke fredag 8. september og i Sandstad kirke på Hitra 9. september.