Bjørkøybrødrene synger sammen igjen. Det skjer i Hemne kirke lørdag 23. september i forbindelse med Hemne kirke sitt 200-årsjubileum.

Tre professorer

De fire syngende brødrene, Gunnar, Kåre, Harald og Svein, har i flere tiår gledet publikum med sin sang. Kåre, Harald og Svein er alle tre professorer i klassisk sang, og har alle stått på store operascener. Gunnar som riktignok er den eneste amatøren, har også en flott tenorstemme som føyer seg godt inn i rekken av de tre brødrenes skolerte og profesjonelle stemmer.

Ærer kirka

Det er mange år siden at de fire brødrene har gjort konserter sammen, men da de fikk spørsmål om å hedre Hemne kirke med sang, kunne de ikke si nei.

- Dette blir vårt bidrag til å gjøre ære på kirka. Dette er kirka vi alle er døpt og konfirmert i, sier Gunnar Bjørkøy og forteller at de fra barndomsheimen på Bjørkøya kjørte med båt til Kyrksæterøra da de skulle i kirka.

Sangerbrødre

Kåre Bjørkøy (70) er professor i sang ved Institutt for Musikk ved NTNU. Hans forskerarbeid har dreiet seg om stemmens fysiologi. Han debuterte ved Den Norske Opera i 1975 som Hertugen i Verdis Rigoletto. Han har hatt en rekke roller ved operaene i Stockholm, København, Malmö, Umeå og Århus, samt gjort grammofonopptak og plateutgivelser med ledende symfoniorkestre i Norden.

Svein Helge Bjørkøy (66) er professor i sang ved Norges musikkhøgskole. Han debuterte som tenorsanger i operaen i 1980, og han hadde sin egen romansekonsert i 1984 med støtte fra Rikskonsertene.

Harald Bjørkøy (64) er professor i sang ved Griegakademiet i Bergen. Han debuterte som sanger i 1982. I 1991 sang han ved Carnegie Hall i New York. Han har et stort repertoar innenfor lied og oratorier og har blant annet sunget ledende operaroller som Don Ottavio, Don Jose, Stewa, Alfredo, Manrico og Canio. Høsten 2002 sang han rollen som Olav Tryggvason i Trønderoperaens urframførelse av Hjalmar Borgstrøms opera Thora på Rimol fra 1894.

Gunnar Bjørkøy er altså den dyktige amatøren blant de fire brødrene. Han synger nå i Olavs Menn som ble etablert i forbindelse med Thora på Rimol. Han tar også solistoppdrag blant annet ved begravelser.

Sangerbrødrene hadde flere opptredener på 1990-tallet da de i 1996 var på turné til Nord-Dakota.

Konserten i Hemne kirke er derfor på alle måter en sjelden og enestående anledning til å oppleve de fire tenorene gjøre konsert sammen igjen.