Politikken kan skape mye frustrasjon og ergrelse for folk, og det er lett å gi seg over til alle dystre tanker om reformer og sentralisering uten særlig håp for framtida.

Frp med all «støyen» ytterst til høyre bør vi kunne hjelpe hverandre med å få tyst ved å bruke stemmeretten vår, uansett hvilket parti en måtte være mest enig med. 2017 har også bydd på mange «triggere» i lokalpolitikken for min del, med den konsekvens at jeg har begynt å lete etter svar i politikken. Jeg har landa på Venstre som mitt parti. Her finner jeg den beste politikken for nytenking i skolen og som tar vare på gründere og selvstendig næringsdrivende. For oss på bygda er dette viktige faktorer for levende grender i distriktene.

Om privatskole/ friskole står det i Venstre sitt partiprogram: «For Venstre representerer friskolene et viktig supplement til den offentlige skolen. Friskoler kan bidra med nytenking og gi nye erfaringer om pedagogikk og organisasjonsformer. I tillegg bidrar de til større valgfrihet for foreldre og barn».

Som om jeg skulle sagt det sjøl! Dette er noe annet enn at alle skal med, i samme «støpeform» – om de vil eller ikke. Jeg mener folk er i stand til å vite sjøl hva som er best for seg og sin familie, og alle må ha mulighet for å kunne ta et valg.

Hverdagen i bygda er langt fra tung og dyster, og ofte hører vi om folk som er kreative og nyskapende, folk som tar vare på gode og sunne verdier i nærmiljøet vårt, og som er opptatt av å framsnakke alt det positive som skjer. Vi har mange eksempler bedrifter i Rennebu med gründere som våger å satse. Det er hytteindustri på Nerskogen, Ulsberg, i Gisnadalen og på Berkåk, småskalaproduksjon av mat og drikke på Innset, Grindal og Nerskogen, landbruksverksted med produksjon av nyttekjøretøy på Stamnan, levende handverk med treforedlingsbedrifter på Voll og Berkåk. Vi har et levende landbruk med bønder i alle grender som våger å satse på framtida og som driver godt. Dette er en mer framtidsretta og optimistisk virkelighet enn den mer negative beskrivelsen som mange partier snakker om i disse dager. Folk på bygda både vil og kan, og ser mulighetene og gjør noe med dem!

Venstre støtter gründere og småbedrifter, og arbeider for at det skal bli lettere å skape arbeidsplasser der vi bor. De som våger å satse skal ha like rettigheter som andre arbeidstakere. Kreative og nyskapende folk som våger å satse er en av bygdas største ressurser for innovasjon og næringsutvikling.

Gründertanken henger for meg nøye sammen med hvilket innhold skolen skal ha i årene som kommer. Venstre sitt slagord er «på lag med framtida», selv om denne er vanskelig å forutse fordi utviklinga går så raskt. Jeg tror vi i framtida trenger skolen for å gi elevene nødvendige ferdigheter og egenskaper som dagens gründere mest sannsynlig har skaffet seg gjennom praktisk arbeid og erfaringer utenfor skolen. Kunnskap om og evne til å satse på egne virksomheter også i framtida blir viktige egenskaper å ha, og dette bør elevene få erfaringer med i skolen. Pedagogisk entreprenørskap – eller gründertenking, er en god metode for å gi elevene den opplæringa som trengs. Entreprenørielle arbeidsmåter gir elevene mulighet til å være nytenkende, kreative, tåle motgang, stole på egne valg og kunne samarbeide med andre. Det er en kjensgjerning at den offentlige skolen trenger fornyelse og nytenking, men skolen i Norge er en stor og tung «masse» og endre. Det er enkelt å la forlagenes store læreverk med mye faginnhold styre mye av innholdet i opplæringa. Det gjør at skolene blir veldig like, og elevene tilpasser seg denne måten å lære på - lese, skrive og løse oppgaver som læreren gir tilbakemelding på. Dette fører ikke til mye nytenking og innovasjon, eller elever som våger å ta selvstendige valg, eller at de bidrar til undervisninga med egne ideer.

Venstre er opptatt av innovasjon innenfor offentlig sektor. Det bidrar private til, både i skolen og i næringslivet forøvrig. Vi trenger friskoler som tar tak i denne utfordringen og behovet for endring, og som kan samarbeide med den offentlige skolen slik at utviklinga går riktig vei for alle.

Hvis du er enig med meg i dette, håper jeg du gir din stemme til Venstre, og til vår «tøffing på tinget» Jon Gunnes den 11. september. Han vil – og kan hjelpe oss med dette!

Heidi Reitås Sæther

Leder Rennebu Venstre