Jenta (16) som ble skadet under festen i Skaun samfunnshus sist lørdag, var ikke den eneste voldssaken denne kvelden. Politiet holder nå et ekstra øye med arrangøren.

16-åringen ble angrepet av to gutter, som ifølge politiet tilhørte en guttegjeng fra Trondheim i alderen 17–19 år.

Hun skal ha blitt både skallet i hodet, sparket i magen og trampet på mens hun lå nede. Dette skjedde utenfor festlokalet. Jenta ble fraktet til sykehus i ambulanse. Hun går i dag på krykker grunnet skade i en ankel, og foreløpig er skadeomfanget ukjent.

Det er avhørt vitner i saken

Masseslagsmål

Dette var imidlertid bare én av flere episoder knyttet til festen i Skaun samfunnshus. Politiet ble tilkalt for én hendelse. Da de var på stedet, oppsto det masseslagsmål på parkeringsplassen. Og det er ikke kjent om patruljen fortsatt var der da jenta ble banket.

- Det var flere voldsepisoder. Det har kommet inn flere anmeldelser, og det ventes også ytterligere noen, bekrefter Arnt Johansen, etterforskningsleder ved Orkdal og Agdenes lensmannsdistrikt.

Johansen har ikke oversikt over om guttegjengen fra byen var involvert i de fleste hendelsene rundt festhuset.

- For heftig

En mor fra en nabokommune til Skaun, uttaler at det ikke lenger er aktuelt å sende ungdommen i huset på fest i Skaun lenger.

- Min ungdom var til stede sist lørdag. Det blir fortalt om mye bråk, kaos og slåssing. Vaktene har tilsynelatende liten kontroll. Det blir rett og slett for heftig, sier hun.

- Opplever du at det er verre å sende ungdommen til Skaun enn på lignende fester andre steder?

- Ja, jeg føler det. Skaun ligger nærmere byen, det kan gjøre plassen mer tilgjengelig for ulike grupperinger. «Lenger ut på landet» kjenner vi stort sett folket som går på fest, det blir mer oversiktlig, sier hun og legger til: Det blir aldri mer fest i Skaun. Nå holder det med lokale fester i nærområdet.

Roligere andre steder

Johansen i politiet bekrefter at festene i Skaun har hatt ordensmessige utfordringer.

- Det arrangeres fester på Grøtte, på Storås, Oktoberrock og Strandafestival, men der har de ikke lignende utfordringer som i Skaun, sier han.

- Hva har gått galt?

- Det er nok sammensatt, og det tar jeg med arrangøren. Men om mulig må vi få gjort endringer knyttet til gjennomføringa av arrangementet og områdets beskaffenhet, sier han.

«Områdets beskaffenhet» innebærer blant annet parkeringsplassen rett utenfor inngangsdøra. Her samles masse folk, og festen går like heftig for seg utendøra som innendørs. Politiet ser gjerne at bilene må parkere lenger vekk.

Proffe vakter

- Er vaktholdet for dårlig?

- Antallet vakter er etter kravet. Men jeg kan ikke si om de gjør nok på festene før jeg får snakket med arrangøren. Man kan likevel aldri garantere at noe ikke skjer.

- Hva kreves for å få arrangere fester?

- Et visst antall vakter sett i forhold til forventet publikumsoppmøte. I tillegg vurderes antallet vakter opp imot festplassens historikk. Det kreves også to proffe vakter (vekterutdanning) per 100 mann.

Stopp på festene?

- Blir det satt en stopper for fester i Skaun samfunnshus etter det som skjedde forrige helg?

- Det kan jeg ikke si noe om før jeg har snakket med arrangøren, svarer Johansen.

Torunn Jakobsen, styreleder i Skaun samfunnshus, skriver i en sms til ST at de fører direkte dialog med politiet og at de ikke ønsker å komme med noen uttalelse i saken.

Orkdal og Agdenes lensmannskontor. Foto: Øyvind Brostrøm
Torunn Jacobsen i Skaun samfunnshus ønsker ikke å kommentere saken, men at de har dialog med politiet. Foto: Marte Mona