Året er 1992. Bork Rigel er tidenes største favoritt til å vinne Norsk trav derby, det største og mest pengestinne løpet en kaldblods fireåring kan vinne. På startstreken står også en orkdaling, Viljesterk. Eid av Helene Finess Aunemo fra Orkdal, trent av Jarle Morten Sørmo fra Meldal og kjørt av Tor Wollebæk. Ut på oppløpet ser alt ut til å gå etter oppskrifta. Én-oddseren Bork Rigel og Jomar Blekkan ligger i front og ser ut for å ha full kontroll på laurbærkransen og førstepremien på 430 000 kroner. Men ute i banen kommer den talentfulle «jyplingen» Viljesterk, som akkurat denne dagen lever opp til navnet sitt så det holder. Hesten tar meter for meter på Bork Rigel nedover oppløpet, og på målstreken er orkdalingen først. Sjokket, bragden er et faktum.

Her seiersdefilerer Viljesterk med oppasser Astrid Nyberg og Per Einar Sørmo etter derbyseieren for 25 år siden. Foto: Torbjørn Wolden

25 år senere, 10. september 2017. Will Prinsen skal ut i derbyfinale og kjempe om laurbær og 750 000 kroner. Hesten er eid av trondheimsmannen Kolbjørn Selmer og orkdalingen Vegard L. Wolden. Hesten er blitt trent av Vegard siden han kjøpte den inn på åringsaksjonen for tre år siden. Den siste måneden før finalen har den imidlertid stått i Anders L. Woldens varetekt, Vegrds storebror - både av praktiske grunner fordi Vegard nå går trenerskolen, men også fordi Vegard øyner et håp om at en av landets aller beste travtrenere skal klare å løfte Will Prinsen enda et lite hakk. Starten går, Will Prinsen taper fra start og havner i femte par utvendig, som blir til fjerde par utvendig når favoritten Tand Kraft kjører seg til tet 1300 meter fra mål. Ned siste langsida ser ikke Will Prinsen ut som en vinner, men inn på siste svingen starter avansementet for alvor ute i tredjesporet. Ut på oppløpet er det fortsatt langt fram til favoritten. Men akkurat som for 25 år siden. Orkdalingen tar meter for meter, og på målstreken er orkdalingen de nødvendige centimeterne foran. Bragden for 25 år siden ble dekket av STs journalist Torbjørn Wolden. Denne dagen er det to av hans sønner, Vegard og Anders L. Wolden, som skriver travhistorie.

Har ikke ord

ST snakker med Vegard dagen etter det store sjokket på Bjerke, seieren som innbrakte 750 000 kroner til de to eierne. Etter kun tre timers søvn sto orkdalingen opp klokka 07.00 mandag morgen. Arbeidsdagen er i gang, men tankene er fortsatt skrudd et lite døgn tilbaker.

- Jeg går fortsatt og suller i min egen verden. Folk snakker og roper til meg, men jeg registrerer ingen ting. Det som skjedde på Bjerke søndag er helt ubeskrivelig. Jeg har ikke ord, sier Vegard og gjør et nytt forsøk på å beskrive det som skjedde og ikke minst hvilke følelser som meldte seg da seieren var et faktum:

- Ut på siste langsida håpet jeg på en premie, for da så hesten «slagen» ut. Men da han avanserte rundt siste sving og kom ut på oppløpet, øynet jeg en tredjepremie. Midt på oppløpet går det opp for meg at han faktisk kan vinne. Jeg roper og hoier, følelsene som koker er nesten umulig å beskrive. Hva som skjer i det øyeblikket hesten ropes opp som vinner, kan jeg faktisk ikke beskrive. Jeg husker det ikke, du er rett og slett i en helt annen verden, forteller Vegard.

Selmer viktig

Kolbjørn Selmer er en av landsdelens mest suksessrike investorer og næringslivsledere. De siste årene har han gjennom et samarbeid med Jomar Blekkan kjøpt inn mange dyre unghester. Men han har også stilt opp for Vegard, blant annet ved å spleise på Will Prinsen og la Vegard få ansvaret for hesten. Og Vegard legger ikke skjul på at Selmer betyr mye for ham.

- Kolbjørn har vært med meg hele veien, og da ikke bare som hesteeier, men også som støttespiller. Som type menneske er jeg slik at jeg har store planer og drømmer, og det legger jeg ikke skjul på. Samtidig erkjenner jeg at ikke alle drømmene jeg roper om er realistiske. Men Kolbjørn vet hvordan man kan nå sine mål ved å følge drømmene. Da jeg i fjor sa at vi skulle vinne derby med Will Prinsen i år, så ristet mange på hodet. Og da hesten kom ut etter et halvt års vinterpause og ikke presterte all verden, ristet nok enda flere på hodet. Men ikke Kolbjørn, han uttrykte tru på planen min. Hesten fikk «Northug-trening» i hele vinter, og jeg var forberedt på at det ville gå ei stund før han presterte i sommer. Målet var hele tida derby. Treninga i vinter skulle «cashes ut» i september. Søndag cashet vi ut med renter.

Felte tårer

- Hvordan var det å stå på seremoniplass søndag ettermiddag og ta imot hyllesten sammen med din bror Anders?

- Det må være det største som kunne ha skjedd, vi felte noen tårer begge to. Jeg hadde tru på at Anders skulle klare å løfte hesten den siste lille biten mot toppen, og valgte derfor å sette hesten hos ham de siste ukene før derby. Anders har gitt hesten noen tøffe banejobb på Bjerke, og søndag viste det seg at planen vi la fungerte perfekt. Samarbeidet med Anders har fungert perfekt, og det er nok ikke siste hesten vi kommer til å samarbeide om.

Spent på banevalg

Vegard er nå i full gang med trenerutdanninga slik at han endelig kan få trenerlisensen i lomma. Fram til nå har han hatt treningskvarter på Melhus, og vil starte opp der for fullt som trener etter trenerskolen - om ikke den nye travbanen skulle havne i Orkdal.

- Skulle banen havne i Orkdal, så starter jeg å bygge stall hjemme på gården i Orkdal umiddelbart.

Framtidstru

I likhet med sin bror Anders, som ligger som nummer to på landsstatistikken over landets travtrenere, er Vegard fullt klar over at det å lykkes som travtrener handler om mer enn å være god til å trene hest. Man trenger kunder og investorer som er villige til å satse på de riktige individene.

- Med derbyseieren trenger jeg nok ikke å flikke så mye på CV-en. Jeg kommer til å ta ut trenerlisens med en gang jeg er ferdig på skolen, og jeg har opparbeidet meg en god kundekrets allerede. Strategien min er å kjøpe inn hester som jeg har tru på selv, for så å selge de ut i andelslag. Lørdag kjøpte jeg en varmblodshest til 120 000 kroner på åringsauksjonen, med tanke på at jeg skulle selge den ut i andeler og videre ha treneransvaret for den. Men i går (søndag) kjøpte Kolbjørn Selmer hele hesten, så vi er i gang. Jo, jeg har tru på framtida, forteller Vegard.

- Halvparten av 750 000 kroner er utrolig mye penger. Hva betyr pengene for deg?

- De betyr mye. De betyr at jeg nå kan realisere drømmen jeg har gått med så å si helt siden jeg ble født.