En prat med ungdom på Follo på selveste valgdagen, avslører at det er innvandringspolitikk som er den store snakkisen blant de yngre velgerne.

- Jeg skal stemme, og min stemme går til Frp. Det er en merkedag når jeg kan gå inn i samfunnshuset og stemme for første gang, sier Bendik Solberg (18).

Han står sammen med en gjeng på Orkdal vidaregåande skole (Follo) når ST kommer innom for å lodde stemninga på valgdagen. I gjengen er det både blå og røde meninger, og diskusjonen er lett å få i gang. Bendik, som er den eneste som er gammel nok til å ha stemmerett ved dette valget, har ikke vært i tvil om at det blir Frp.

- Hele familien min er på motsatt side av politikken enn meg. Men det gjelder å ta et steg vekk fra familien, engasjere seg, ta valgomater og finne et selvstendig standpunkt, sier Bendik.

- Sosialisme fungerer ikke

Han sier han har fulgt opp hver enkelt sak og sammenlignet Frps standspunkter med standpunkter på venstresida.

- Det fungerer ikke med sosialisme i dagens samfunn, mener han, og legger til:

- Ungdommen må få bestemme selv. Det kan ikke være staten som skal bestemme hvilken nærskole vi skal gå på. Det løser ikke noe å slippe inn flere flyktninger, vi bør hjelpe dem der de er. Men vi må jo ta inn noen av dem som flykter fra krig, sier Bendik.

- Har de to sakene avgjort valget ditt?

- Jeg er engasjert i mye, også bompenger, miljøproblematikk og oljeutvinning. Men integrering er viktig, de som kommer hit må klare å bli integrert, sier Bendik.

Fan av Listhaug

Ved siden av står Sindre Nordgaard Berg (16), som er veldig politisk interessert selv om han må vente til neste valg med å avgi stemme.

- Jeg er også Frp-er. Jeg liker Listhaug, hun er realist og tør si hva hun mener. Det er mange som misforstår henne, fordi det hun sier blitt tatt ut av kontekst. Hun har fått mye kritikk, men jeg har tro på henne. Hun skal ha en plass i regjeringa, mener Sindre.

Han er også opptatt av innvandringspolitikk, og ikke minst debatten rundt niqab og burka.

- Jeg er for bedre integrering. Det er viktig at alle kan norsk og respekterer at vi har en ikke-voldelig kultur. Jeg er imot bruken av niqab og burka på offentlig sted. De kan bruke det hjemme eller i sine religiøse bygninger, men ikke på gata. Jeg vil se ansiktet til folk jeg møter på gata, sier Sindre.

Rødt-jenter

Caroline Solemsløkk Helgemo (16) og Ida Waldine Solstad (15), som begge sier de ville stemt Rødt, hiver seg gjerne inn i den debatten.

- Hvis vi i Norge ble tvunget på flukt sørover, tviler jeg på at vi jentene ville tatt på oss niqab hvis vi kom til et land hvor det er vanlig.Vi må ha litt respekt for kulturen til de som kommer hit, sier Solstad.

Helgemo sier hun støtter innvandringspolitikken til Rødt.

- De sier vi må ta inn flere kvoteflyktninger som er godkjent av FN. De vil også sette høyere krav til arbeidsinnvandring fra Europa, så det ikke blir så lett å bryte arbeidsmiljøloven og drive med underbetaling. Rødt har også en god miljøpolitikk, mener Caroline.

Emma Mardahl (16) sier hun ville stemt Frp hvis hun var gammel nok, både på grunn av innvandring, vei og miljø.

- Man blir nesten stemplet som rasist når man stemmer Frp. Jeg er ikke imot at folk kommer hit og integrerer seg. Det er de som ikke vil lære norsk og som bare lager bråk, jeg er imot, sier hun.