Atle Sognli (Ap) stilte i dress og slips da han besøkte voksenopplæringens språkkafé på selveste valgdagen.

- Selvfølgelig, dette er jo en høytidsdag, sier Sognli som gledet seg til å fortelle om det norske valget til språkelevene som hadde møtt opp på den faste språkkafeen på biblioteket denne mandagen.

- Valgdagen er det aller vakreste ved demokratiet vårt. Og jeg synes det er ekstra fint å snakke om det i dag med folk som har flyktet fra land med undertrykkende regimer. Den kontrasten er ganske sterk, sier Sognli.

Les også: Ble inspirert av orkdalselevene

Valg i Afghanistan

Det er biblioteket og Voksenopplæringen som samarbeider om å arrangere språkkafé. Her møter folk fra lokalmiljøet opp for å prate med elevene og på den måten hjelpe til med språkinnlæringen. På mandagens språkkafé var det elever med bakgrunn fra både Russland, Ukraina, Syria og Afghanistan, der elevene hadde forberedt egne innlegg om forfatning og valg i sine respektive hjemland.

- I Afghanistan må den som skal velges til president få minst 50 prosent av stemmene. Hvis ingen får mer enn 50 prosent i første runde må det holdes et nytt valg i løpet av to uker, der kun de to med flest stemmer får delta, redegjorde Sefat Sidigi og forklarte at landet har både en utøvende forsamling og en lovgivende forsamling, med over- og underhus.

Les også: Godt valg! (Leder)

Språktrening

Han måtte svare på spørsmål om både vararepresentasjon, stemmerett for kvinner og valgdeltakelse.

- Jo da, kvinnene har stemmerett. Valgdeltakelsen varierer, i konfliktområdene er det vanskelig men i de store byene, som Kabul, er det greit å stemme, forklarer han mens de andre kafégjestene fulgte interessert med.

Biblioteksjef Trygve Eliassen sier hensikten med språkkafeen først og fremst er å blande de utenlandske elevene med nordmenn.

En mandag i måneden

- På den måten får de trening i å snakke norsk. Og så passet det jo ekstra godt å snakke om valget siden språkkafeen er i dag, på valgdagen, sier Eliassen.

Kontaktlærer ved voksenopplæringen, Torill Togstad, vil gjerne ha enda flere orkdalinger med på kafeen.

- Språkkafeen arrangeres hver andre mandag i måneden. Det er bare å møte opp, sier Togstad.

Sefat Sidigi redegjorde for forholdene i hjemlandet Afghanistan. Foto: Lillemor Hestvik