De tre største avdelingene i OIF, fotball, håndball og turn, har inngått en samarbeidsavtale hvor hensikten er å unngå kollisjoner i treningstider mellom idrettene, skriver klubben på sin hjemmeside.

Videre står det at «hovedhensikten med avtalen er at de voksne/trenerne i større grad enn tidligere skal, og må, snakke om treningsgjennomføring og lignende, slik at man i størst mulig grad unngår kollisjoner når det gjelder aktiviteter. Det er utøverne som skal velge hva de ønsker å drive med på fritida, de voksne skal legge til rette slik at det er mulig å drive med flere aktiviteter.

Dette betyr i praksis at utøverne må få slippe å velge mellom idrettene i for ung alder. Spesialiseringen skjer i dag for tidlig, og dermed ender man altfor ofte opp med at utøverne slutter med én eller flere idrettsaktiviteter.»

Gjennom denne avtalen ønsker OIF i praksis å vise at de er et fleridrettslag som driver med breddeidrett.

Avtalen består av sju hovedpunkter (redigert sammendrag):

1. Sesongplanlegging

Sportslig utvalg i håndball, fotball og turn skal i løpet av året gjennomføre mist to møter for å avklare planer mm. Sesongplanlegging skal skje i forkant av sesongene, der det skapes enighet om totalbelastningen mht. antall treninger, kamper og turneringer.

2. Kontakt mellom trenere/lagledere innfor samme årskull

De skal etableres en bred kontakt og et godt samarbeid mellom trenere og lagledere for det samme årskullet i håndball, fotball og turn. OIF ønsker også å legge til rette for dem som har ønske om å drive med kun én ordrett. Bl.a. kan man vurdere å benytte hospiteringsordninger.

3. Etter avtale mellom håndball og fotball så er det enighet om følgende for klassene 6 år t.o.m. 12 år;

«OIF er klar på at fotballtreningene SKAL prioriteres fram til og med 30.09. Håndball har samme prioritet fram til og med 31.03. Får avdelingsstyrene i håndball og/eller fotball kjennskap til at dette ikke overholdes, vil avdelingsstyrene gå sammen og bestemme videre treningspraksis for de involverte gruppene, da i samråd med involverte gruppers hovedtrenere»

For eldre årskull (f.o.m. 13 år) kan klubben ha satsingsgrupper i begge idrettene. Intensjonen for aldersgruppen 13 og eldre er imidlertid den samme, aktivitet skal tilrettelegges slik at utøverne kan delta i flere idretter.

4. Organisert håndball eller fotballtreninger – overgang i hverandres sesong

Her må det benyttes sunn fornuft med tanke på alder og belastning. Det er viktig å unngå kollisjoner med treningsdager/kampdager ved organiserte treninger i overgangen.

5. Turneringer i hverandres sesong – fotball og håndball

Deltakelser i turneringer krever at trenere og lagledere i kullene informeres i god tid i forveien, og sammen finner løsningene for å delta på denne type arrangement.

6. Belastning, treninger/aktivitet – håndball og fotball

Tilbudet opp til 10 år bør ikke overskride mer enn maks to treningsaktiviteter per uke, og maks tre treningsaktiviteter per uke opp til 12 år. Dette slik at utøveren kan delta på både håndball og fotball, og dermed slippe å måtte foreta et valg av idrett for tidlig. Konkret betyr dette at en utøver i alderen 10–12 år kan delta på to håndballtreninger og én fotballtrenningsøkt i den prioriterte håndballsesongen, og omvendt i den prioriterte fotballsesongen, uten at dette skal gi konsekvenser med tanke på spilletid og kampantall. For barn som ønsker mer aktivitet, så bør man se på hospiteringsordninger til eldre årsklasser.

7. Samarbeid mellom OIF håndball, OIF fotball og OIF turn

Jmfr. pkt. 1 og 2 i denne avtale. Mål med samarbeidsmøtene er bl. a å finne løsninger for treningstider innen de tre idrettene som i minst mulig grad kolliderer på dag/tid for den enkelte årsklasse.

Avtalen er signert av de tre avdelingslederne, og kan leses i sin helhet på OIFs hjemmeside.