Forholdet mellom Norsk kylling og Orkdal kommune, her representert ved Kjell Åge Stokbakken og Oddbjørn Bang, har hele tiden vært godt. Nå kjemper kommunen for å få Fylkesmannen til å trekke innsigelsen. Foto: Catharina Morken

Norsk kylling mener at det kun er på Furumoen de kan realisere det konseptet de ønsker, fordi det bare er der at arealet er stort nok.

Det kommer fram i en presentasjon Norsk kylling har laget. Denne presentasjonen vil være en del av underlaget som Orkdal kommune sender til Fylkesmannen.

For snart to uker siden kom nemlig brevet fra Fylkesmannen om at det fremmes innsigelse mot å omdisponere matjord på Furumoen.

Ny mulighet

Fylkesmannen begrunnet innsigelsen blant annet med at Orkdal kommune ikke hadde sannsynliggjort godt nok at Norsk kylling har behov for ei så stor tomt, og det ble vist til at på Malvik (det andre lokaliseringsalternativet) var det snakk om 80 - 90 mål.

Fylkesmannen peker på Mosøyan på Vormstad som et bedre alternativ, ikke minst fordi man der ikke vil ta i bruk matjord.

Etter et møte mellom Orkdal kommune og Fylkesmannen torsdag 31. august, vil Orkdal kommune nå komme tilbake til Fylkesmannen med mer utdypende informasjon om følgende:

  • Hvorfor må Norsk kylling-tomta være så stor?

  • Hvorfor kan ikke Norsk kylling etablere seg på Mosøyan på Vormstad?

  • Hvordan skal matjorda tas vare på ved jordflytting?

Kun Furumoen

I Norsk kyllings presentasjon av prosjektet er blant underlaget som nå er sendt til Fylkesmannen.

I denne presentasjonen skriver bedriften at de skal «skape verdens beste verdikjede for næringsmiddelproduksjon».

Det er i dette ambisiøse målet man finner forklaringa på hvorfor Furumoen er det eneste alternativet der Norsk kylling får bygd opp den bærekraftige bedriften de ønsker, noe de selv formulerer slik:

«Det bærekraftige og verdikjedefokuserte fabrikkonseptet Norsk kylling har utviklet, vil kun være realiserbart på Furumoen, Orkdal.»

Det er nemlig bare der er nok areal.

To milliarder

Det er en enorm investering kylingprodusenten står overfor. Med en investering på opp mot to milliarder kroner, vil Norsk kyllings nye fabrikkanlegg være en av tidenes største landbrukssatsinger i Norge.

En rekke midtnorske tomter er vurdert opp mot 19 kriterier, og det konkluderes med at Furumoen er den som egner seg best:

- Furumoen (Orkdal) scorer klart bedre enn alternativet, Sveberg (Malvik) på fire av de viktigste kriteriene, skriver Norsk kylling og nevner:

  • Kortest kjørelengde (her er det tatt hensyn til dyretransport inn til fabrikken og varetransport ut).

  • Lavest kostnad.

  • Etablert infrastruktur med nok kapasitet (vann/strøm/avløp).

  • Tilstrekkelig areal for å vokse, og for å knytte til seg virksomheter som kan realisere synergier.

Flere fordeler

Norsk kyllings direktør, Kjell Åge Stokbakken, sier til ST at det også er flere momenter som gjør Furumoen bedre enn de andre «finalistene»:

- Det handler om beliggenhet i forhold til sjømatnæringa på Hitra/Frøya, noe som gir et utmerket utgangspunkt for å bygge samhandling mellom blå og grønn matproduksjon i Midt-Norge, det handler om reisevei for våre ansatte, og det handler om transportkostnader, sier Stokbakken.

Flere enn Nutrimar?

ST har tidligere skrevet at Nutrimar ønsker å investere opp mot 120 millioner kroner i en fabrikk som skal etablere seg vegg i vegg med Norsk kylling for å lage dyrefôr av restavfall fra kyllingproduksjonen.

Kjell Åge Stokbakken sier til ST at det kan bli flere «sideetableringer» i tillegg til Nutrimar:

- Ja, det stemmer. Det er viktig å understreke at dette er litt fram i tid, men det handler om å ha slike ting på plass når vi skal satse så tungt, sier Stokbakken.

- Er det konkrete ting på gang?

- Ja, men ikke noe vi kan gå ut med ennå, sier direktøren.

I Norsk kyllings presentasjon nevnes følgende eksempler:

  • Energisentral for utnyttelse av overskuddsvarme.

  • Fabrikk for produksjon av emballasje til Norsk kylling.

  • Serviceområde for transportkjøretøy, med mulighet for fylling av miljøvennlig drivstoff (biprodukt av kyllingproduksjonen).

Ut av Midt-Norge?

Norsk kylling mener de trenger 150 mål for å kunne realisere det bærekraftige og miljøvennlige anlegget som de ønsker å bygge. Det er kun i Orkdal at Norsk kylling kan få et så stort areal.

- Er det en risiko for at Norsk kylling flytter ut av Midt Norge for å få det optimale anlegget, dersom Furumoen ikke tillates utbygd, Stokbakken?

- Sett i lys av størrelsen på denne satsinga, er det viktig for oss å få til det konseptet vi ønsker.