Til tross for at det ble gull i veteran-VM for to år siden, er Olav Jarle Spjøtvold (63) godt fornøyd med medaljene i årets mesterskap. Det ble sølv i den minste hoppbakken (H38), sølv i kombinert og 7. plass i den nest største bakken (H68).

- Ja, det var såpass langt frem til vinnerne at jeg er godt fornøyd, sier han om innsatsen i den rumenske byen Rasnov i Transylvania.

Siden det var så få deltakere i klassen 60–65 år, ble den slått sammen med aldersgruppen under, slik at yngstemann var cirka 55 år. Men det var de to eldste som stakk av med seieren, selv om Spjøtvold var litt usikker på forhånd.

Spjøtvold er fra Bjørnli, hopper for Orkdal og bor i Trondheim. Han var det eneste lokale innslaget i sommer-VM, som foregår på plast.

- Før var det miljøet som holdt meg i gang, vi var 15–20 mann. Jeg var egentlig ikke med på disse turene. Men så begynte folk å legge opp, og nå var jeg den eneste som reiste til Romania, sier han, men legger til at det var rundt 20 andre nordmenn der nede.

Vil vinne

Da han for to år siden bestemte seg for å være med i konkurranse, begynte Spjøtvold å trene skikkelig.

- Jeg reiser ikke til VM for å skrive under listene. I sommer tok jeg også løpeteknisk kurs, for å kunne gjøre det best mulig i kombinert, som er hopping og løping, sier han, etter sin aller første flyreise med hoppski.

Det er plasthopping det går i for Spjøtvold. Han sier at det er for usikkert med snø til at han kan satse på det.

Han har som mål å holde på til neste VM, som blir i 2018 eller 2019 i Park City i USA. Opprinnelig var dette planlagt i 2019, men arrangøren av vinter-VM i 2018, Russland, har trukket seg. Derfor er det litt forvirring om når neste sommer-VM blir.

- Jeg skal holde på til etter det. Jeg har vært heldig i livet som har holdt meg frisk og skadefri. For å holde på med dette i min alder, så er du avhengig av å ha hatt litt flaks, at du ikke får noe som setter deg ut.

Rart land

Totalt var det rundt 60 hoppere som deltok i sommer-VM. Spjøtvold fikk en fin opplevelse, men han forteller om et land med store kontraster.

- Vi var å besøkte Dracula-borgen, der vi kjøpte et par flasker med Dracula-blod. Vel, det var vel rødvin, men det var en morsom etikett. Det var bare en mil unna. På en kort kjøretur kunne du se de aller feteste BMW-ene, mens rundt neste hjørne kom det gående folk med hest og kjerre, eller el ljå-lag på en seks-syv mann. Det var et rart land, ikke noe sprudlende folkeslag, og det var vanskelig å få frem et smil, sier Spjøtvold om turen.

Spjøtvold (nummer 2) venter på start i kombinasjonens andre øvelse, løping. Foto: Privat