- Det private næringsliv gjør en svært god jobb, mens det offentlige fortsatt har et større potensial.

Det sier daglig leder hos Rosenvik, Arnt Otto Lie.

- Private bedrifter må i større grad enn tidligere dokumentere sitt samfunnsansvar i sine årsmeldinger til sine styrer. Rekruttering av personer gjennom en attføringsbedrift er ett av de områdene man rapporterer om, sier Lie, som imidlertid mener at det offentlige fortsatt har en vei å gå.

Viktig rolle

Siden 1962 har Rosenvik, som er en av landets over 100 arbeidsinkluderingsbedrifter, bistått mennesker som har havnet utenfor arbeidslivet tilbake i jobb, eller over til andre varige løsninger.

- Vi jobber med å hindre utenforskap og sosiale forskjeller. Det er fundamentet i velferdssamfunnet vårt, sier Lie, som leder en bedrift med 120 arbeidsplasser, med hovedkontor på Orkanger og stor avdeling i Meldal næringssenter på Løkken Verk.

Av disse er 21 faste ordinære stillinger knyttet til administrasjon, veiledning og arbeidsledelse. 35 er ansatt gjennom såkalte varig tilrettelagt arbeid, mens de øvrige er knyttet til arbeidsplasser innen bedriftens ulike avdelinger med målsetting om å komme seg over i det ordinære arbeidsmarkedet, sier han.

Kreative profilartikler for Thams-paviljongen. Fjøler, identiske med bygningens takspon med trykk av bygningen. Fra venstre ved bordet: Svein Helge Sundgård, Wiggo Moe og Renate Pettersen. Bak står arbeidsleder Silje Arnevik.

Relevant og trygt

For deltakerne er det derfor helt avgjørende at Rosenvik kan tilby arbeidsoppgaver som er relevante i forhold det de vil møte ute i det ordinære arbeidsmarkedet.

- Vi opererer derfor med reelle arbeidslinjer og følger arbeidslivets krav, men innenfor trygge rammer, framholder Lie.

- Vi jobber ut fra at flest mulig skal komme seg i arbeid, både fordi det er bra for den enkelte, men også fordi dette er selve fundamentet i vårt samfunn.

Utnytte ressursene

Arbeidsmarkedet er i stadig endring. Den polske og svenske arbeidsstyrken som har bidratt i Norge i flere år er i større grad på vei tilbake til sine egne arbeidsmarkeder, samtidig som antall alderspensjonister passerer 1 million i løpet av 2020. Det vil kreve flere hender i arbeid. Antallet personer i Norge med nedsatt arbeidsevne er om lag 200.000 personer, og mye av nøkkelen til å møte framtidens utfordringer ligger her.

- Vi må rett og slett bli flinkere til å utnytte alle ressurser i vår arbeidskraftreserve, sier Lie, som også framholder at de ønsker å ha en mer aktiv rolle i opplæring og integrering av flyktninger.

Lønnsom drift

Rosenvik er et aksjeselskap, hvor den største aksjonæren er Orkdal kommune. De øvrige kommunale eierne er Meldal, Skaun, Oppdal og Rennebu. I tillegg er mindre eierposter fordelt på øvrige lokale aktører. Eventuelle overskudd av driften skal imidlertid ikke utbetales som utbytte til eierne, men i sin helhet tilfalle selskapet.

- Som bedrift må vi drive lønnsomt og ha en bærekraftig økonomi for å gjøre nødvendige investeringer og utbedringer. Vi må rett og slett tjene penger på den jobben vi gjør, poengterer Lie, som sier det kan være et lite dilemma å være en bedrift som på et vis er en blanding av børs og katedral.

- Vi tilbyr tjenester for lokalt næringsliv og opererer med markedspriser. 80 prosent av den virksomheten vi tilbyr i våre lokalmarkeder er ikke aktuelt for andre aktører. Vi prøver å ha en såkalt utfyllende rolle i markedet, sier Lie.

Brenner for jobben

Rosenvik har endret seg de siste årene fra en mer forvaltningsmessig profil til å bli en mer service- og kundeorientert bedrift. Lie, som har vært daglig leder siden 2014, mener de har opparbeidet seg et godt omdømme og blir sett på som en god samarbeidspartner.

- Vi brenner for jobben vi gjør og det at andre lykkes er vår motivasjon, sier Arnt Otto Lie, som sammen med sine kolleger har formidlet nærmere 130 personer til det ordinære jobbmarkedet de siste tre årene.