Når 5000 spillere, trenere, foreldre og andre tilknyttet fotballen tar turen til Idrettsparken på Orkanger i helgen, legges grunnlaget for driften av fotballavdelingen i Orkanger IF. I tillegg har den en betydelig positiv ringvirkning på næringslivet, som for eksempel Oti sentret.

I år vil arrangementet skape en omsetning for klubben på rundt én millioner kroner. Av dette regner man med å sitte igjen med 300 000 til 400 000 kroner i overskudd.

- Det er denne helgen som bærer hele økonomien i avdelingen. Hadde det ikke vært for denne, så hadde vi for eksempel måtte hatt en betydelig høyere treningsavgift, sier Øyvind Bakken, leder for fotballstyret.

Drar inn på overnatting

I år anslås det at rundt 5000 personer vil komme innom Idrettsparken i løpet av helgen. Det betyr at hver person legger igjen cirka 200 kroner per person. Mesteparten av dette kommer fra de lagene som overnatter. I år er det 622 personer fordelt på 54 lag som har bestilt overnatting.

- Det er de som overnatter som drar i vei. Det koster 800 kroner for et a-kort, som innebærer overnatting og seks måltider. Totalt kommer det inn godt over 700 000 kroner i påmeldingsavgift, sier Bakken.

Det kommer selvfølgelig en utgift med på kjøpet. Blant annet leier arrangøren tre runder bowling til hver spiller som vil, og klatrehallen er også leid. Overnatting på skole får klubben låne gratis av kommunen.

Kiosksalget på arenaen er selvfølgelig også betydelig. Ifølge innkjøpssjef Grethe Vullum selges det omtrent 300 burgere, 250 pølser og 800 baguetter på de to dagene cupen arrangeres.

- I tillegg satser vi på frukt og sunne alternativer som smoothie, byggrynslunsj, juice og restutisjonsbarer, for dem som er opptatt av sånt. Vi prøver å være så sunn som mulig, og har kuttet ut kjærlighet på pinne og sånn type søtsaker. Vi har bare noen få sorter sjokolade. Men vi ser at de unge tiltrekkes de søte alternativene Vullum.

Suksessfaktor

Oti sentret er nærmeste nabo til Idrettsparken, og har følgelig gått inn som samarbeidspartner. Senterleder Roy Egil Johansen sier at lørdagsomsetningen anslagsvis dobler seg denne helgen.

Snittomsetningen ligger på 235 kroner per kunde. Normalt ligger snittomsetningen på en vanlig lørdag på 295 kroner per kunde.

- Forskjellen ligger i at det er mange flere kunder innom, som handler for mindre beløp enn det som er normalt på en «vanlig lørdag». Jeg anslår at vi har en plass mellom 1400 og 1600 flere kunder innom på lørdag under cupen, sier Johansen.

Han sier videre at det er veldig verdifullt for hele senteret, og at suksess skapes gjennom et godt samarbeid. I helgen stiller senteret med telt, frisør, konkurranser og premier.

- Det er en suksessfaktor for oss med et kjempegodt samarbeid med de miljøene som er i parken. Det er fryktelig artig med en annerledesdag, vi har stor glede og nytte av å finne på sånt, sier senterlederen.

Han er opptatt av å skape fornøyde kunder for å få god omsetning.

- Vi er ikke større i Orkdal enn at vi har forskjellige roller, både i idretten og på jobb. Dette henger i hop, folk har som jobber på Oti har en rolle i parken, og omvendt.

Senterleder Roy Johansen gleder seg til å gjøre noen sprell i Idrettsparken.

Imponert

Johansen er imponert over det som skapes i løpet av helgen.

- Orkdal sparebank cup er det største idrettsarrangementet i Orkdal. Det er rett og slett imponerende å se, år etter år, hvordan arrangementet gjennomføres, sier han og retter en stor takk til OIF, ildsjeler og hele korpset med alle som bidrar til å skape folkefesten.

Også Ove Snuruås, daglig leder i Orkladal næringsforening, er imponert over hva som skapes på dette arrangementet. Han sier han ikke har tallgrunnlag til å uttale seg om verdiskapningen en helg med 5000 gjester skaper, men han er sikker på at hele regionen nyter godt av det.

- Jeg er ikke i tvil om at cupen har stor betydning for hele regionen, det har alle slike arrangement. Det ene er at det kommer mye folk som bidrar til et godt arrangement, og god omsetning i butikkene på Orkanger. For alle sitter ikke nede i Idrettsparken hele helgen. Det andre er at det betyr mye for omdømmet. Det er vanskelig å sette en sum på hva det betyr på sikt, men i mine øyne betyr alle store arrangement mye i omdømmebygging.

Snuruås mener det gagner alle i regionen, uansett om det er et stort arrangement på Storås, Knyken eller i Idrettsparken.

- Akkurat på samme måte som vi håper at Thamskonferansen skal være områdebygging for hele regionen, så tror jeg denne cupen betyr noe for mer enn bare nærmiljøet på Orkanger, sier han.

På smertegrensen

Øyvind Bakken sier klubben nå har funnet formelen på hvordan de vil drive cupen fremover. Etter 23 år med cup mener han det sitter ganske godt.

- Cupen har nesten vært drevet av generasjoner. Vi har prøvd å bruke baner på Gjølme og Fannremsmoen, men det ble for utfordrende logistikkmessig. Nå har vi 19 baner i Idrettsparken, som gjør alt mer kompakt og mye enklere.

Han sier at OIF ikke har noen ambisjon om å vokse videre.

- Vi kommer ikke til å bevege oss ut av parken, selv om vi nå er på smertegrensen på antall lag. Vi har ikke ønske om å bli større, det krever for mye. Vi bruker allerede omtrent alt som er av foreldre, sier han.

truls.lereggen@avisa-st.no

454 51 163

Orkdal Sparebank Cup når i år rekorddeltagelse med i overkant av 250 lag. 54 av disse lagene skal overnatte.
Øyvind K. Bakken sier at helgens cup bærer hele økonomien i fotballavdelingen.