Guri Melby

Bor: Oslo, opprinnelige fra Orkdal

Jobber med: Heltidspolitiker for Venstre i Oslo

Aktuell for: Er lansert som statsrådskandidat dersom Venstre går i regjering

Hva rører seg i hodet ditt nå etter valget?

- Jeg er veldig fornøyd. Jeg er både lettet over at vi kom over sperregrensa, og veldig glad for at vi gjorde et godt valg der jeg har drevet valgkamp, i Oslo. Der hadde vi framgang.

Hvordan opplever du å bli lansert som statsrådskandidat?

- Det føles veldig surrealistisk, men det er alltid hyggelig å bli nevnt i slike diskusjoner. Men det er ikke noe jeg går og tenker på at skal skje. Vi har ikke startet forhandlingene med regjeringa ennå. Venstre må finne ut hva vi kan oppnå i forhandlinger og hva vi ønsker, før vi fordeler statsrådsposter.

Hvilket departement har du eventuelt mest lyst på?

- Hvis vi ser på kjernesakene til Venstre, så er det mest interessant å være i et departement som har noe med miljø å gjøre. Klima- og miljødepartementet eller samferdselsdepartementet. Kunnskapsdepartementet er også veldig spennende. Dersom Venstre skal inn i regjering, uansett med hvem, bør vi satse på noen av de departementene.

Noen sier det vil være politisk selvmord for dere å gå inn i mindretallsregjering med Frp og Høyre. Hva tenker du om det?

- Det er et veldig krevende valg vi står overfor nå. Vi jobber fortsatt for det som er vårt primærutgangspunkt: En regjering med Høyre, Venstre og KrF. Dette vil gi oss størst politisk gjennomslag, og det vil være viktig for våre velgere. De som har stemt på oss må slippe å se at vi ender opp med å gjøre noe som åpner for oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

Tror dere fortsatt på ei regjering uten Frp?

- Vi har tro på at vi kan komme i mål med det. Men nå har mange behov for en liten pust i bakken, mange tar noen rolige dager nå. Det første møtet med den nye stortingsgruppa blir i neste uke, så det skjer ikke noe nå den nærmeste uka.

Hvor utelukket er det egentlig å gå i regjering med Frp?

- Jeg har sagt det er lite sannsynlig, og det mener jeg fortsatt. Men vi har også sagt vi ikke skal stenge noen dører før vi har utforsket hva vi kan få til.

Hva taler for at dere bør gå i regjering, heller enn å være støtteparti?

- Venstres mål er å komme i regjering, spørsmålet er med hvem. Med KrF og Høyre vil vi få mest gjennomslag for våre saker. Sammenlignet med å ha en samarbeidsavtale som i dag, vil gi ha mer daglig styring og i større grad legge premisser for saker.

I hvilke saker har det vært vanskeligst å være støtteparti for Frp?

- Det er ingen tvil om at det er på innvandring og integrering. Der er det stor uenighet både i sak og retorikk.

I hvilken grad har dere tapt på å være en modererende kraft for høyresida?

- Jeg tror det er for tidlig å gi en analyse av hva vi har tapt på og ikke. Det er ingen tvil om at vi har båret mye av kostnaden, uten å ha fått like mye gevinst på områder som er viktige for oss, som skole, utdanning, miljø og gründerpolitikk. Der har andre fått æren.

Hvordan vil du oppleve å eventuelt være i regjering med Sylvi Listhaug?

- Det vil jeg ikke spekulere i.

Hvis dere skulle fått innvandrings- og integreringsministeren, hva tror du om Abid Raja?

- Han er en veldig god kandidat. Han har jobbet med dette feltet i mange år, og har vært veldig flink. Det gjelder å ha dialog med ulike miljøer, og det er han flink til.

Hva leser du for tida?

- Det høres nerdete ut, men jeg leser biografien til Jens Stoltenberg. Den er veldig interessant, så den vil jeg anbefale.

Hva gjør du i helga?

- Skal se samboeren min springe halvmaraton og feire bursdag med svigerfar. Søvn og familie står i høysetet nå.

Hva ligger hjertet ditt nærmest akkurat nå?

- Det er babyen som er i magen min, og som skal komme om åtte uker. Det er mye som er blitt utsatt av forberedelser, både praktisk og følelsesmessig, som jeg må ta igjen nå.