- Jeg liker veldig godt å snakke med folk, og så har jeg lært meg å strikke her, sier Antonsen, som ikke nøler med å gi Beate Kimo i stolen ved siden av en god klem til ære for fotografen. Det er onsdag formiddag, og i storsalen på Børsa bedehus er det et surr av stemmer, kaffekopper og strikkepinner. Her sitter kvinner og menn fra ulike land som Ukraina, Thailand, Syria og Eritrea. I et hjørne spilles det double i bordtennis, og her finner vi også grunnleggeren av Kafe hjerterom, Eva Årbogen Elvrum.

- Jeg så at vi fikk mange nye innbyggere i kommunen, folk som jeg hadde lyst til å komme i kontakt med, forteller Elvrum.

På Kafe hjerterom kan man bli kjent med nye skauninger fra land som Ukraina, Thailand, Syria, Eritrea, Brasil, Peru, Italia, Afghanistan og Filippinene.

Les også: Vurderer felles næringskonsulent

Språk og vennskap

Hun tok kontakt med daglig leder ved frivilligsentralen, Siri Grøttjord, og i november 2016 var Kafe hjerterom oppe og gikk som et samarbeid mellom Den norske kirke, der Elvrum jobber som sekretær, og frivilligsentralen. Voksenopplæringen i Skaun kom raskt på banen, og i dag er kafébesøket hver onsdag mellom klokken 11 og 15 en del av den obligatoriske undervisningen for de voksne norsk-elevene.

- Jeg har selv bodd i Kenya i to år der jeg knyttet vennskap med både kristne og muslimer, helt uavhengig av tro. Da jeg så at det kom flere innvandrere hit, ville jeg skape en mulighet for at de skulle oppleve å få kontakt, både med hverandre og med oss som bor her. Dette handler ikke bare om å lære språk, men også om vennskap. Å bli møtt med et blikk og et smil har så utrolig mye å si for dem som kommer nye til ei bygd, sier Elvrum.

Bordtennis i et hjørne og lekekrok i underetasjen. Bedehuset rommer noe for enhver.

Alltid god stemning

Nå håper hun flere skauninger skal få øynene opp for kafeen og muligheten for å slå av en liten prat og drikke en kopp kaffe en onsdag formiddag.

- Vi er ei bygd med mange som er hjemme på dagtid, enten man er pensjonist, er hjemme med små barn eller av andre grunner. Tar man turen hit, kan man få seg en vaffel og en kopp gratis kaffe, prate litt og være sosiale en liten stund. Det er alltid god stemning her, og alle som kommer hit blir tatt imot og ønsket velkommen. Det er ingen risiko for å bli sittende alene ved et bord. Og etterpå har vi noen flere å hilse på når vi treffes på butikken, sier Elvrum.

Les også: Klar for fiber

På tvers av tro

Og at kafeen arrangeres på et bedehus bør ikke hindre noen i å komme, mener Elvrum. Hun er klar over at det finnes sterke motsetninger mellom innvandrere fra ulike retninger innen trossamfunnene.

- Jeg gjør dette mye for min egen del. Det gir meg veldig mye, sier Eva Årbogen Elvrum som står bak tilbudet Kafe hjerterom i Børsa.

- Her møtes vi på tvers av trosretningene. Jeg forventer ikke at noen skal legge religiøse motsetninger på hylla når de kommer til Norge, men som mennesker bør man ha kontakt med andre mennesker. Jeg bruker å si at ordet «hat», det bruker vi ikke her i Norge. Skal vil bygge et demokrati kan vi ikke bruke slike ord, sier Elvrum.

En fin møteplass

Det er lite som minner om motsetninger ved bordet der thailandske Noy Antonsen, russiske Maria Ivashenko, syriske Ferial Nasser og thailandske Kamrai Krokstad sitter og hygger seg med håndarbeid. Beate Kimo synes det er veldig hyggelig å bruke noen timer en onsdag formiddag sammen med denne gjengen.

- Jeg går hit når det passer sånn, og treffer mange koselige damer her. Det er kjekt både for oss norske og for dem som er nye her. Og det er blitt veldig mye artigere å komme på butikken nå som jeg kjenner mange flere av de utenlandske. Dette har blitt en veldig fin møteplass i Børsa, sier Kimo.

- Her snakker vi både norsk og arabisk med venner, sier Amina Kirdi som sammen med ektemannen Omar Alhassan er veldig fornøyd med tilbudet på Kafe hjerterom.