Neste helg, fra 22. til 24. september, arrangeres norgescupfinale i orientering i Orkdal. Hele Norgeseliten kommer, og her er det flere verdensmestere, både junior og senior.

I tillegg arrangeres det O-IDOL hvor kun de beste 16-åringene fra hele landet får delta, samt NM i stafett for juniorer. Nær 400 løpere er forventet å delta hver dag på løpene

Orkanger IF og Byåsen IL samarbeider om arrangementet. Det hele starter med en fartsfylt urban sprint fra Idrettsparken i Orkanger sentrum fredag ettermiddag. Deretter fortsetter det lørdag med krevende mellomdistanse og siste løp/finale i Norgescupen, samt O-IDOL for 16-åringer fra Knyken Skianlegg. Søndag avsluttes det hele med NM Stafett for junior.

Stort arrangement

Både Byåsen IL, som arrangerte NM i Ski-Orientering i Granåsen i 2015 som sitt forrige nasjonale mesterskap, og Orkanger IOF, ser fram til en begivenhetsrik helg og begge skal prøve å legge til rette for en vellykket gjennomføring.

- For Orkanger IF som har en forholdsvis liten O-avdeling medfører et slikt arrangement at hele avdelingen med smått og stort blir involvert. Vi ønsker å vise fram våre flotte idrettsanlegg med Idrettsparken sentrum og Knyken skianlegg – anlegg vi er svært stolte over. Vi håper også på at flere lokale vil få øynene opp for O-sporten gjennom slike arrangement, slik at vi kan rekruttere nye løpere til klubben, sier Øystein Wiggen, presseansvarlig for norgescuparrangementet.

Teknologi

De beste løperne vil løpe med GPS som sender live. Det vil derfor være mulig for publikum og presse å se på sine nettenheter hva løperne gjør i terrenget, akkurat i det det skjer.

Ulike vegvalg, tidstap i form av nøling og bom kommer klart fram, og kan gjøre det svært spennende å følge arrangementet. Øyeblikksbilder av GPSspor fra enkeltløpere kan også hentes ut i ettertid.

- Mange har lagt ned svært mange timer for at vi skal levere godt gjennom hele helga. Vi har også lyktes med å få med oss lokale sponsorer som gjør dette mulig. Løypeleggerne har tilbrakt utallige timer i terrenget, kart er tegnet basert på laserkurver og detaljert synfaring i skogen. Traseer er prøveløpt, ulike vegvalg er testet, og alt er lagt til rette for å få gode, krevende og rettferdige løyper, leder i hovedkomiteen, Harald Storrønning.

Mange frivillige

Å arrangere orienteringsløp på NM/norgescupnivå er krevende. Storrønning forteller at det er drøyt 100 ulike funksjoner som blir bekledd av drøyt 80 personer, i tre dager.

Arena skal rigges, postvakter, vegvakter, parkeringsvakter skal utplasseres. Startere, tidtakere, måldommere med flere må være på plass. Kaker skal bakes og kiosker skal betjenes.

- Det er derfor et stort antall frivillige både fra Orkanger IF og Byåsen IL som i lang tid har planlagt og forberedt seg til arrangementet. Arrangørklubbene har også tidligere samarbeidet godt om store arrangement, sist et meget vellykket Midt-Norsk mesterskap i 2015, sier Storrønning.

Finalen

Norgescupen for junior, senior og U23 består av henholdsvis 13 og 14 løp fordelt gjennom hele sesongen, i hele landet, både sprint, mellomdistanse, langdistanse og ultralangdistanse.

Det er de to siste løpene, sprint og mellomdistanse, som arrangeres i Orkdal. Da blir det hele avgjort, og vi får se om forhåndsfavorittene innfrir og om våre lokale håp hevder seg.

O-idol er en egen klasse for de beste 16-åringene i landet. Kun en gutt og ei jente fra hver o-krets blir tatt ut, i tillegg til en nasjonal kvote. Til sammen blir det de 25 beste guttene og 25 beste jentene som skal kjempe om heder og ære, før de til neste år rykker opp til juniorklassene. I tillegg er det en utfordrerklasse for dem som ikke er tatt ut. Da flere trønderske løpere har hevdet seg godt i sesongen, og derfor er tatt ut på nasjonal kvote, stiller Sør-Trøndelag med hele fire løpere. To av disse er fra arrangørklubben Byåsen IL; Hedda Hoff Hagen og Petter Liabakk Eriksen.

NM i stafett for juniorer består av 3-manns klubblag for utøvere mellom 16 og 20 år. Jentene fra arrangørklubben Byåsen IL har vunnet de to siste årene, og er ventet å vil hevde seg helt i toppen på hjemmebane.

truls.lereggen@avisa-st.no

454 51 163

Neste helg kommer flere verdensmestere til Orkdal for å delta i avslutningen på norgescupen. Foto: Arkivfoto