Ann Elin Hess Brønstad og Jorunn Rye er over snittet hekta på strikking. I tillegg er nok Jorunn noe mer litteraturinteressert enn folk flest. Denne kombinasjonen har ført de to Rindals-damene inn i et strikkeeventyr som nok ville gjort Peer Gynt enda mer overbevist om sin egen store betydning.

- Galskap, naturligvis!

Nå har de to latt «bundings-stikkan» gå i flere måneder for å trylle fram to vakre Peer Gynt-gensere, og 14.oktober skal de paradere med genserne i Bergens gater sammen med 572 likesinnede. De to oppglødde strikkerne løfter plaggene og viser fram. Forklarer plassering av teksten fra «Peer Gynt» - den ene har tekst fra Dårekisten i Kairo, mens den andre beretter om Peers møte med Dovregubben ved Korsvegen.

- Eventyret om Peer Gynt-genseren – eller galskapen om du vil – startet for vår del i fjor høst da jeg leste om ei Bergens-dame som hadde en idé. Hun ville strikke hele teksten til «Peer Gynt» på gensere i egen design. Og tidsrammen var klar: Genserne måtte være ferdige til 14. oktober 2017, på 150-årsdagen for da Henrik Ibsen satte punktum for mesterverket «Peer Gynt». Men damen trengte naturligvis hjelp, for teksten krevde 574 gensere, skulle det vise seg, forteller en lattermild Jorunn Rye.

Da Jorunn forsto hvor krevende strikking og montering av Peer Gynt-genseren ville bli, tok hun sporenstreks kontakt med venninnen Ann Elin Hess Brønstad for å få henne til å melde seg på. Her var det viktig med stor kunnskap om strikking og ikke minst erfaring med montering av strikketøy, og det Ann Elin ikke får til av strikking, er ikke verdt å prøve på, mener Jorunn.

Krevende strikk

De fikk klare instrukser fra opphavskvinnen Britt Elin Skogseide i Bergen. Blant annet fikk de hvert sitt utdrag fra Ibsens tekst. Hvordan de skulle få teksten til å passe på genseren måtte de imidlertid finne ut på egen hånd.

– Jeg strevde lenge med å overføre sitatet mitt fra vanlig tekst til strikkemønster, men til slutt hadde jeg det klart. Trodde jeg. Det viste seg at jeg hadde tegnet mønster for «I SKOGEN» i stedet for «PÅ SKOGEN», som teksten sier. Da ga jeg opp og ba om hjelp, ler Ann Elin.

Alle velger egne farger

Fargene fikk deltakerne sette sammen selv. Jorunn har valgt en mosegrønn bunnfarge med hvit tekst foran og rød og svart tekst på ryggen. Hvis ulike personer snakker sammen i tekstutdraget, må replikkene nemlig strikkes i ulike farger, derfor dette valget. Hos Ann Elin falt valget på grå bunnfarge med rød tekst. Hun har også noen små gule detaljer på genseren.

Én ting er selve teksten. I tillegg skal strikkeren ha med sitt eget navn på ett av ermene. På det andre ermet står nummeret på genseren, det vil si nummeret på sitatet. På sidestykket står det Peer Gynt 1867, altså årstallet da teaterstykket ble ferdig fra Ibsens hånd. I tillegg skal det ene ermet ha et bilde av Peer og bukken samt navnet Ibsen brodert ved bildet.

- Ja, det var ikke bare å dikte selv, det skal være sikkert. Og verken Ann Elin eller jeg kommer nok noensinne til å strikke en slik genser igjen – det er mye arbeid, kommenterer Jorunn Rye. Ann Elin nikker. Spesielt monteringen var krevende. Genseren strikkes nemlig i seks stykker som syes sammen til slutt.

– Men dette har vært et eventyr, er begge Rindals-damene enige om.

Motivering på facebook

Langt over 500 damer - og noen få menn - både i Norge og utenfor kongerikets grenser har studert mønster, strikket, strevd og kost seg med Peer Gynt-genseren i løpet av det siste året. Opphavskvinnen Britt Elin Skogseide har strikket mange gensere, og flere andre har også strikket mer enn én. Ann Elin og Jorunn kan ikke få fullrost Skogseide for hennes entusiasme i prosjektet. Hun har sendt meldinger, lurt på hvordan det går, purret på dem når hun ikke har hørt noe fra dem på facebook-gruppa på en stund.

– For et pågangsmot! For et arbeid hun har hatt, sier Ann Elin Hess Brønstad.

Nå må Ann Elin og Jorunn bare få sendt verkene sine til Bergen. Så å si alle de 574 genserne skal henge på utstilling fram til 14. oktober. Noen har med seg genserne når de kommer til paraden.

Og om noen uker går altså de to Peer Gynt-genserne fra Rindal sammen med 572 andre gensere i alle regnbuens farger i paraden gjennom Bergens gater.

- Et eventyr, det også, synes Jorunn Rye og Ann Elin Hess Brønstad.

Fakta om prosjektet:

«Klarer vi å strikke hele teksten innen 14.oktober 2017? På dagen 150 år etter at Ibsen satte punktum og erklærte seg ferdig med mesterverket - like blodferskt i dag som den gang og absolutt mulig å strikke», lød oppfordringen fra Britt Elin Skogseide i prosjektets spede begynnelse.

«Hver deltaker strikker en genser hver med et stykke av teksten... som fortsetter på neste genser... som fortsetter på neste til vi har kommet gjennom hele teksten», skrev Skogseide på facebook-gruppen Peer Gynt-genseren.

«Bli med du og, dette er morsom galskap satt i system! Før du begynner å strikke: Oppskrift, mønster og tekst blir tilsendt kostnadsfritt til de som deltar i prosjektet. Du kjøper garn og velger farge. Genseren nummereres og signeres av kunstneren - altså deg. Du beholder naturligvis genseren, men må akseptere at den lånes ut til den store utstillingen på Bergen offentlige bibliotek høsten 2017».

Dette prosjektet tente altså strikkeglede i så stor grad at hele «Peer Gynt» i strikket form snart vandrer rundt i Bergen på 150-årsdagen for Henrik Ibsens ferdigstillelse av mesterverket om Peer Gynt.