Sistnevnte er referert på en del uttalelser som bør kommenteres. Planlagte byggeprosjekter ved Orkdal Sykehus var ifølge Åm langt fram i tid. Prioritet etter finansiering av nytt sykehus i Molde, samt nytt psykiatrisk senter i Trondheim. Åm presiserte også at dublering av funksjoner mellom St.Olavs Hospital og Orkdal Sykehus var uønsket.

Status på nytt sykehus i Molde. Byggingen av nytt sykehus i Molde skulle i utgangspunktet være et spleiselag mellom sykehusene i Midt – Norge. Så langt har vel Møre-sykehusene kun bidratt med store underskudd. Nå kan NRK fortelle at de 4 sykehusene på Møre og Romsdal totalt har gått med 34 millioner kroner i underskudd både i juni og juli, og det samla underskudd var i slutten av August 80 millioner. Her finnes tydelig vis ingen grenser. Orkdal sykehus er en av sykehusene som må blø. Nå åpner Erna for tillatelse til lånefinansiering på 3,5 milliarder. Betjening av lånet, avdrag og renter må i midlertid utbygger sjøl dekke. St.Olavs Hospital har vel i snitt bidradd med 2 hundrede millioner årlig i flere år. En vil trenge rundt 17 år bare for å betjene avdrag. I tillegg kommer renter.

Nytt psykiatri bygg i Trondheim er vel foreløpig på planstadiet. En ferdigstillelse ligger flere år fram i tid. Det meste er foreløpig uavklart.

Dublering av tilbud mellom sykehusene aksepteres ikke. Et eksempel på dette er nedleggelsen av tilbudt for slagrammede i Orkdal. Mens alle Norske sykehus nå jobber med å redusere responstiden ved slag, har Direktør Kvernmo besluttet at alle slagpasienter uansett skal sendes til Trondheim. For enkelte blir konsekvensen dramatisk.

Nedlegging av Medisinsk avdeling ved Orkdal Sykehus. Direktør Kvernmo har laget planer for Orkdal sykehus som i praksis innebærer en nedleggelse av Medisinsk Avdeling. Nå er det endringer på gang. Det er tydelig at noen har lest og tatt til følge de signaler Helse Midt-Norge sender gjennom sitt prosjekt strategi 2030. Det arbeid som nå gjøres, blant annet av ansatte i Orkdal Kommune er fremtidsrettet og godt. Blant annet planlegges felles legevakt mellom sykehuset og flere kommuner, samt etablering av kommunale senger på sykehusets arealer.

Alle prognoser tilsier at det blir stor mangel på kvalifisert helsepersonell i Norge. Vil det ikke da være lurt å legge til rette for og ta vare på de man har? Orkdal Sykehus er utvilsomt Norges beste lokalsykehus. Det er et godt samarbeid med fagenhetene på St.Olav. Man har en rotasjon av leger mellom sykehuset i Trondheim og Orkdal. Det vil i praksis si at pasienter i Orkdal kan bli operert av en kirurg ansatt i Trondheim, og omvendt. Sykehuset er det eneste lokalsykehus i Norge som har operasjonsrobot. Aldri har sykehuset hat slik tilgang på spesialister som nå, og kreftavdelinga er viden kjent for måten den drives på.

Derfor: La oss nå hoppe over den årlige høstjakta for å fjerne høyst tiltrengt fagpersonell. Trenger vi konsulenter som overvåker sykepleierne? Er ikke realitetene at pleierne sjøl har den beste forutsetning for å vurdere sin egen tidsbruk? Rett og slett for de pasientgrunnlaget er forskjellig fra dag til dag? La Orkdal Sykehus framstå som en attraktiv og god arbeidsplass som gir god behandling. Gji de ansatte nødvendig utstyr i stedet for i årevis ukritisk å sende flere hundrede millioner til et tapssluk i Molde. Sats på Orkdal Sykehus slik at sykehuset bli en bærebjelke i det framtidige helsetilbudet i regionen, og en god samarbeidspartner for å løse de helsemessige utfordringene vi står ovenfor.

Til slutt litt PR for sanitetsforeninga og Lisa Ofstad. En gang i uka legger Lisa med sanitetskvinner veien til kreftavdelinga ved OS med kaffe og kaker til pasientene. Sentralt i besøket er den gode samtalen. Man viderefører den tradisjon Orkdal Sykehus er tuftet på, nemlig omsorg. Kanskje burde flere ha utbytte av å delta?

Knut Bonvik