I dag må man til byfogden dersom man vil gifte seg borgerlig, men fra 1. januar 2018 blir dette endret. Da overtar kommunene vigselsretten.

Det er allerede bestemt at ordfører og varaordfører kan stå for vielsene. Det er imidlertid opp til kommunestyrene å bestemme om flere skal ha denne retten, for eksempel rådmannen.

Alle kommunene har fått brev fra departementet om at de i god tid før 1. januar må finne ut hvordan dette skal utøves lokalt.

Meldals-ordfører Are Hilstad mener Thams-paviljongen er godt egnet for borgerlig vigsel.

Unngå sprik

- Vi må se på hvem som skal få lov til å vie, og hvilke lokaler som skal brukes, sier Are Hilstad, som er ordfører i Meldal.

Han er også leder i fellesnemnda for Orkland, og saken ble så vidt omtalt da Orklands arbeidsutvalg møttes i forrige uke. Da tok Hilstad til orde for at de fire kommunene kanskje bør se på dette i fellesskap.

Felles lokaler?

- Jeg tok det opp litt uformelt. Reglementet som blir vedtatt i Orkdal, Meldal, Snillfjord og Agdenes, vil gjelde i to år. Fra 2020 må vi uansett ha et felles reglement. Kanskje bør vi bruke høsten til å se på dette sammen, slik at vi ikke ender opp med en praksis som spriker i fire retninger, sier Hilstad til ST.

Han antyder at dette er et område som kan være egnet for interkommunalt samarbeid fram mot 2020. Da slipper man å endre regelverket enda en gang i forkant av at Orkland blir et faktum.

Får man til et interkommunalt samarbeid, vil det åpne for felles bruk av lokaler.

Som for eksempel Thams-paviljongen.

Snillfjords ordfører, John Lernes, får vigselsrett fra 1. januar.

Ulike ønsker

- Orkdal har selv tatt opp paviljongen som et veldig flott sted for vigsel. Den har stavkirkestil, men er ikke et kirkebygg. Så man får et veldig høytidelig lokale, som kanskje ikke blir så fjernt fra å gifte seg i ei kirke. Likevel vil det være en borgerlig vigsel med tilhørende ritualer. Kanskje er det meldalinger, snillfjordinger og agdenesinger som også ønsker å gifte seg der, og da betinger det at vi i kommunene snakker sammen om dette, sier Hilstad og legger til at det «vanlige» vil antakelig være å gifte seg inne på rådhusene, for eksempel i kommunestyresalen?

- Er ikke det litt trist?

- Jo, det kan du si, men det er mange som ønsker å gjøre det enklest mulig; rett og slett en kontorvigsel. Behovene og ønskene er forskjellige - og det skal vi ta med oss.