Nok en gang har Fylkesmannen satt Orkdal helsetun under lupen med negativt fortegn. På bakgrunn av et oppslag i ST i juni om forholdene ved demensavdelinga ved helsetunet, valgte Fylkesmannen å gjennomføre et tilsyn ved demensavdelinga. I sin konklusjon etter tilsynet slrt Fylkesmannen fast at Orkdal kommune har brutt helse- og omsorgstjenesteloven, og viser til at man ikke har sikret en forsvarlig tjeneste for beboere ved de to dementenhetene ved helsetunet. Helt konkret peker Fylkesmannen på at helsetunet ikke oppfyller kravene til tilpassede fysiske omgivelser, samt at bemanningen ikke har vært forsvarlig, verken i kvantitet eller i kvalitet. Når det gjelder avvikshåndtering peker Fylkesmannen på at kulturen for å skrive avvik framstår som god, men at det er uklart om dataene brukes til kvalitetsforbedring.

Foto: Silje Asbjørnsen

er ingen god attest å få for Orkdal kommune. Og det faktum at det gjennom gjentatte tilsyn de siste par årene er blitt avdekket mangler og kritikkverdige forhold uten at man har klart å få «friskmeldt» helsetunet, vitner om at både politikerne og administrasjonen fortsatt har en stor og krevende jobb å gjøre. Men, det som er positivt er at både det politiske miljøet og administrasjonen er blitt veldig åpne og ydmyke med hensyn til å erkjenne at man har ei stor utfordring. Og her ligger hele nøkkelen for å kunne lykkes til slutt.

Et godt råd på veien for å bringe tjenestene ved helsetunet opp på et godt nok nivå, er å definere og erkjenne hvordan lederrollen utøves. God administrativ ledelse er ikke nødvendig vis å vise at man klarer å styre en virksomhet innenfor stramme økonomiske rammer. God ledelse handler om å styre så godt som mulig, men samtidig si tydelig og klart i fra hva tildelte økonomiske rammer ikke dekker. Skal politikerne ha mulighet til å prioritere riktig, så må de få klar beskjed når pengene ikke strekker til. Med andre ord, god ledelse handler mye om å si i fra om ting som IKKE fungerer. Kommunalsjef Kristn Gjersvoll Waangen uttaler til ST at utfordringene ikke bare handler om penger, men også om kompetanse og bygningsmessige tilpasninger. Men oppsummerer man dette, så handler det nettopp om penger. For kompetanse og bygningsmessige tilpasninger «kjøpes» med penger.

Både Waangen og utvalgsleder Oddbjørn Almlis uttalelser i ST lørdag gir grunn til å tru på at Orkdal kommune vil lykkes til slutt. Det forutsetter imidlertid at man nå kartlegger nøyaktig, uten «sminke», hva som kreves av ressurstilgang og tiltak. Deretter at politikerne prioriterer å sette av penger til gjennomføring.