Han vil ha en grundig evaluering der partimedlemmene og hele partiorganisasjonen blir med.

Jeg skal ikke foregripe evalueringa for mye, men ta oppfordringa til Sandvik på alvor.

Sånn umiddelbart kan vi vel slå fast at det ikke er noe enkelt svar på hvorfor det gikk så dårlig med AP i dette valget. Dette er en sammensatt sak med flere faktorer som spiller inn. Jeg er enig med Sandvik i at vi må snu hver en stein. Nå må vi tørre å kalle en spade for en spade!

Noen av årsakene til at det gikk så galt med dette valget er, etter min mening, kort oppsummert i følgende punkter:

1) for utydelig og lite konkret om forskjellen på politikken til AP og Høyre

2) problemer med å kommunisere ut til velgerne konsekvensen av politikken til dagens regjering

3) uklokt å avvise et samarbeid med MDG og Rødt tidlig i valgkampen og i stedet flørte med KrF som er en del av det blå-blå samarbeidet. Med denne strategien mistet AP troverdigheten. Partiet ble ikke et klart nok alternativ til høyresida. Dette protesterte våre velgere mot ved heller å stemme på SP, SV, Rødt eller MDG.

Viljen og evnen til et samarbeid med de andre partiene på venstresida har også vært partiets problem i disse fire årene i opposisjon.

Det er de politiske resultatene og det vi får til av gode saker mellom valgene, som teller for hvor godt vi gjør det i valg.

4) lite taktisk lurt å gå ut med skatteøkning på 15 milliarder uten å få tydelig fram budskapet om hvem som skal få denne skatteøkninga, og hva disse skatteinntektene skal brukes til, nemlig å trygge folks offentlige velferdsgoder og lønns- og arbeidsvilkår også i framtida, redusere privatiseringa innafor skole, helse og eldreomsorg, flere lærere i form av norm på klassestørrelser m.m.

5) AP har vært for utydelig i diskusjonen om kommunereformen og andre reformer i form av omorganiseringer og sammenslåinger.

Ønsker vi å være et parti som går for teorien om at alt blir bedre bare det blir stort nok? Eller skal vi vise en tydelig forskjell?

6) for defensiv i klimapolitikken ift. målene for landene i Parisavtalen. Vi må være tydeligere i valg av tiltak og gode løsninger for miljøet.

Med andre ord, dette valget viste at mange av våre tidligere velgere stemte på de partiene som har en tydeligere stemme mot oljeboring i nord, tar miljøutfordringene på alvor og vil legge til rette for alternative arbeidsplasser og industri, som har en mer rettferdig skattepolitikk og vil sikre våre offentlige velferdsgoder innafor skole, helse og eldreomsorg mot privatisering.

Noe å tenke på til den grundige evalueringa som partiledelsen oppfordrer oss til?

Grethe Gravrok Sand

Medlem av AP