Høres det kjedelig ut å sitte i to timer og se på en mann som lager blomsterdekorasjoner? Da må du tro om igjen!

Nå var det heller ikke en hvilken som helst mann som hadde tatt turen til Thamspaviljongen torsdag kveld. Nils Norman Iversen er blomsterdekoratøren fra Verdal, som driver butikken Kreativ Flora i Oslo, og har vært dekoratør før de store begivenhetene i kongehuset. Han sørget for blomsterprakten både til kronprinsbryllupet og kongeparets 80-årsfeiring. Han elsker borddekking og hater minimalisme.

At han tok seg tid til å komme til Orkanger og Thamspaviljongen, var noe hagelagsleder Ingrid Evjen kunne uttrykke stor stolthet over. Paviljongen var fylt til randen av publikum og en endeløs fargeprakt av blomster.

Arrangementet, i regi Orkdal hagelag og Orkdal blomster, ble et populært innslag under åpninga for paviljongen. Og de fleste frammøtte fikk seg nok helt sikker en uventet opplevelse av å bli så fenget av denne mannen med de grønne fingrene.

Stolthet

- Vi er veldig stolte av at vi får arrangere i dette bygget, og vi er kry for at vi fikk være en del av denne kulturuka. Vi kunne ikke vite hvordan bygget ville egne seg før det ble ferdig, men vi fikk forsikringer om at paviljongen kan brukes til det meste. Vi er også veldig kry over å ha fått Nils Norman Iversen hit. Han har mer enn nok å holde på med, men sa ja til å komme til Orkanger, sa Evjen.

Det var en opplevelse i seg selv å komme til en paviljong med lys i vinduene, blomster og lykter ved inngangen og blomsterkledde hagelagsdamer i døra. Iversen uttrykte også stor begeistring over bygget.

- Det er fantastisk å komme til dette rommet. Det er jo et rom som egentlig ikke er til noen ting, men så er det til alt likevel. Det er storartet, sa han.

For et show

Og storartet vil nok publikum si at det totimers blomstershowet også var. Ja, for her var det virkelig snakk om show. Hvem var vel forberedt på å bli sugd inn i en blomsterentusiasme så til de grader?

Publikum satt i fullstendig stillhet når Iversen jobbet på det mest konsentrerte, nesten som når man holder pusten mens linedanseren gjør sine kunster. Den spontane applausen når bukettene tok form i en mer prangende form enn man kunne forestille seg, var også påtagelig. Iversen fengslet publikum på en måte man ikke kunne forutsi.

- Jeg har oversatt «less is more» til «læss på mer», kunne han fortelle, mens han demonstrerte dette med all tydelighet i fargesterke og plasskrevende dekorasjoner. Men han spilte også på finere toner med små oppsatser og flasker med én blomster i hver. Kunsten da var å gruppere flere ting sammen.

Humor

Iversen ble interessert i blomster allerede som guttunge i Verdal, gjennom bestefarens fine hage. Han lærte mye om planter fra barnsben av, og var tidlig klar over at han skulle bli blomsterdekoratør – selv om dette var et yrke man knapt hadde hørt om i Verdal. Nå har han 40 år bak seg i yrket, har skrevet bøker og holdt blomstershow for andre dekoratører.

Da han tak turen til Orkanger, insisterte han på å bli henta på Berkåk så han fikk se dalføret.

- På vei hit var det skog og åkre, og vi måtte selvfølgelig ut og plukke. En av mine favorittkvister er bringebær, sa hun, og brukte dette like naturlig som roser og andre blomster.

Han var også innom Å gartneri på vei gjennom dalen, og fikk med seg et utvalg blomster som ble brukt i showet. Resten var fra Orkdal blomster og ikke minst naturen rundt oss. Han viste hvordan man kan brukte alt fra eplegrener til rognebær på de utroligste måter.

Latteren satt løst, mens Iversen dekorerte og samtidig holdt praten i gang med en særegen humoristisk vri på det meste. Her var det mye inspirasjon å hente til dekor av eget hjem utover høsten, men ikke minst var det en opplevelse av de sjeldne for mange sanser. Syn, lukt og lattermuskler fikk bra med påfyll og trim.