Forve bru på Fannrem skal stenges i fem-seks uker i forbindelse med omfattende renovering. Starten har stadig blitt utsatt. Men nå ser det endelig ut til at mer konkrete planer foreligger.

- Fresing av asfalt for å ta bort asfaltdekket, starter i neste uke (uke 39). Vi vet ikke helt hvilken dag. Årsaken er at utstyret som BMO Entreprenør skal bruke på Forve bru til dette, for tida brukes på andre bruer, blant annet brua i Mannsfjellet mellom Børsa og Buvika, forklarer Andreas Enger, byggeleder i Statens vegvesen.

Smuldrer opp

Han forteller at fjerning av asfalt ikke krever at brua stenges for biltrafikk. Man kan holde ett kjørefelt åpent og dirigere trafikk manuelt. Trolig gjøres også dette arbeidet på natta, eller i hvert fall når trafikkmengden er på det laveste.

Les også: Betongkloss løsnet - henger i autovernet

Det var i juni i år ST kunne avsløre at Forve bru på Fannrem var i ferd med å smuldre opp. Flere steder på brua er asfalten slitt helt ned til betongen, som utgjør selve brukonstruksjonen. I tillegg har betongen på flere punkter på brua begynt å gå i oppløsning, slik at armeringsjernet stikker fram. På sikt vil armeringsjernet ruste såpass at bæreevnen på brua svekkes.

Spent på funn

Arbeidet med å fjerne det gamle asfaltdekket tar ifølge Enger ikke lang tid - kanskje bare ei natt eller to. Men det er etter dette selve reparasjonsarbeidet starter.

- Forve bru blir stengt for biltrafikk fra mandag 2. oktober. Da starter betongarbeidet, sier han.

- Er dere spente på hva dere finner under asfaltdekket?

- Ja, så klart! Vi har eksempler tidligere på at det har vært verre enn antatt, blant annet på brua i Mannsfjellet. Men det har også vært motsatt. Vi vet ikke hva som venter oss før vi åpner, sier Enger.

- Kan et «dårlig funn» forlenge arbeidsperioden vesentlig?

- Det tror jeg ikke, men det er ingen garantier.

Åpent for myke trafikanter

- Må brua i verste fall rives?

- Det tviler jeg på. Det er ingen indikasjoner på det, svarer byggelederen.

Skadene som er avdekket på Forve bru, krever enkelt forklart at asfalten på brua fjernes og skadet betong fjernes. Deretter skal armeringen rengjøres før skadet område støpes igjen. Så skal det legges membran og ny asfalt. I tillegg er planen å reparere kantdragerne på brua, samt fikse rekkverket.

Når brua stenges, blir det omkjøring blant annet via Gjølmeslien og Blåsmo.

Myke trafikanter skal etter planen kunne gå over brua under hele arbeidsperioden.