Neste uke markeres Sanitetens uke 2017, med små og store arrangementer lokalt. Størst er damekvelden med Guri Solberg i Damphuset.

Den finner sted tirsdag 26. september, i regi Orkanger sanitetsklubb. De har fått med seg Guri Solberg på laget, kjent programleder både fra TV2 og P3.

- Hun hadde en podkast som het Bra damer, og det har gitt navn til kvelden. Hun kommer for å holde et foredrag. Vi har virkelig fått kjemperespons på arrangementet. Det ble fulltegnet kjapt, og vi har venteliste. Det er plass til 130 personer, sier Hege Røttereng, nestleder i Orkdal sanitetsforening.

Riktig omgivelser

- Dere vurderer ikke å flytte det til et større lokale?

- Vi kunne fylt et større lokale, men vi ønsker omgivelsene i Damphuset. Dette er et arrangement for medlemmer, men også for dem som er nysgjerrige på sanitetsforeninga og vil ha en bra kveld sammen med oss. Vi serverer oster fra Orkladal ysteri, blant annet. Det blir yogainstruksjon av Bella Yoga og i tradisjonell sanitetsånd: Åreslag. Det lokale næringslivet har vært velvillige, sier Røttereng.

Men dette er ikke det eneste som skjer i Orkdal under Sanitetens uke.

- Dette er ei nasjonal uke, hvor vi ønsker å vise fram foreninga vår og forhåpentligvis tiltrekke nye medlemmer. Vi ønsker å være synlige i lokalmiljøet, slik at vi får flere med i Norges største organisasjon med fokus på kvinnesaker, sier Røttereng.

Selger lopper

Sanitetsforeninga tyvstarter Sanitetens uke allerede lørdag 23. september, med bod på Oti-sentret i forbindelse med markedsdagen der. Her selger de lopper til inntekt for aktiviteter de har gjennom året. De kommer også til å ha stands på Fannrem, Oti og Amfi gjennom uka, for å komme i kontakt med folket. De vil også dele ut refleksvester til alle førsteklassinger i kommunen.

- Søndag 24. september blir det bading i Hermetikken, med en gjeng som driver og isbader i sanitetsklubben. Her er det anledning til å være med på et bad for helsa, sier Røttereng.

Onsdag 27. september blir det et stort møte på Trondheim katedralskole, hvor NKS Sør-Trøndelag står som arrangør. Her er temaet «Skjønnhetstyranniet».

- Det handler om hvordan foreldre og foresatte kan være gode rollemodeller, og dette er et overordnet tema for Sanitetens uke nasjonalt. Alle som er medlemmer eller ønsker å være det, kan delta. Det handler om foreldrerollen anno 2017, sier hun.

Stolt tradisjon

Samme dag har også sanitetsforeninga ved Lisa Ofstad og Hege Røttereng invitert seg selv til kommunestyret i Orkdal, for å fortelle om aktivitet i foreninga.

- De fleste kjenner til historien vår, men vi ønsker å informere om det vi driver med i dag. Det er alt fra kiosktralle på Orkdal helsetun til store pengegaver til kommunen, sier hun.

Faktisk har Orkdal sanitetsforening opplevd en god vekst i år, med hele 45 nye medlemmer, og derav mange som kan betegnes som yngre.

- Vi har en stolt tradisjon for sanitetsforeninga i Orkdal, så den er det viktig å holde i hevd.

Her i Damphuset på Orkanger vil hovedarrangementet finne sted. Foto: Arkiv