De nye reglene ble vedtatt av kommunestyret i sommer. Der heter det blant annet at «Skaun kommune gir et tilskudd til rehabiliteringer og oppgraderinger av forsamlingshus med 15 % av brutto anleggskostnad.» Dermed kunne formannskapet tidligere denne måneden godkjenne et tilskudd på 345.000 kroner i støtte til rehabilitering av Børsa bedehus.

Kjærkomment tilskudd

Selve rehabiliteringsarbeidet ble ferdig før jul i fjor og har beløpt seg til 2,3 millioner kroner. Mye av arbeidet har vært gjort på dugnad. Leder for styret i Børsa bedehus, Arnfinn Singstad Hagen er glad for at kommunen har valgt å bidra til arbeidet.

- Vi har vært veldig spent på om vi kom til å få noe, og eventuelt hvor mye. Dette er veldig kjærkomment for oss, sier Hagen.

Så langt har arbeidet vært finansiert gjennom den faste givertjenesten, der innbyggere i Skaun gir månedlige beløp til bedehuset, samt gaver i tillegg til oppsparte midler og byggelån.

- Selve driften av bedehuset går i null, så til alle ekstra ting er vi avhengige ekstra støtte, sier Hagen.

Les også: - Nå har vi flere å si hei til på butikken

Full oppgradering av kjelleren

Børsa bedehus eies av Normisjon Børsa, som også er en av de største brukerne av huset ved siden av kirken og utleie til privatpersoner. Gjennom rehabiliteringen har bedehuset fått renovert hele kjelleretasjen.

- Vi ble ferdige før jul i fjor. Hele kjelleren ble totalrenovert så nær som peisestua, som ble malt og oppgradert. Vi har skjært ned betongvegger og laget flere større rom, som nå fungerer som grupperom for dem som leier der. Vi har etterisolert, byttet vinduer og lagt opp nytt elektrisk anlegg., sier Hagen.

Brukere i alle aldre

Han forteller om et forsamlingshus som er i daglig bruk. Normisjon Børsa har ungdomsklubbene Thunder og Go’kveld, samt «Åpent lekested» for hjemmeværende med barn. For de voksne er det «Vi over 60»-treff, i tillegg til at Kafe hjerterom bruker huset hver onsdag. Kirken bruker bygget til blant annet konfirmasjonsundervisning, og bedehuset er også mye utleid til private arrangementer som minnesamvær, dåp og konfirmasjoner. I tillegg bruker Skaun kunstforening å leie huset til utstillinger. Fagleder for kultur i Skaun kommune, Steinar Haugen, nøler ikke med å omtale bedehuset som det mest brukte forsamlingshuset i kommunen.

- Man må på fotballbanen for å finne et anlegg som brukes mer enn bedehuset. Man klarer å få til et hus som brukes av alle aldersgrupper. Det står det respekt av, sier Haugen.

Les også: Skotthyllklubben starter opp igjen

Gir forutsigbarhet

Ifølge Haugen er det ikke alle kommuner som har med et slikt punkt i retningslinjer for kulturarbeid, som sikrer forsamlingshus økonomisk støtte til rehabilitering. Fra før har også Buvik pensjonistforening fått tilsvarende støtte til rehabilitering av taket på forsamlingshuset på Tangen i Buvika.

- 15 prosent er ikke all verden, men for noen som trenger å rehabilitere et tak, så gir 15 prosent kommunal andel en god forutsigbarhet for prosjektet, sier Haugen.

Ungdomsrommet har fått møbler i knæsje farger. Foto: Ingrid Hultgreen
Gjennom rehabiliteringen har barne- og ungdomsgruppene fått lyse og moderne lokaler å boltre seg i. Foto: Ingrid Hultgreen