Hemne

Det er abstrakt. Det er fargerikt. Det er opp til deg og meg hva det er du ser.

Jenny Schei Aae fra Hemne er kunstner på hobbybasis, og har nå sju år på baken med pensel i handa.

— Det var artig

For 28 år siden fikk hun påvist MS. De siste 15 åra har hun vært ufør. Det var under rehabilitering i Hakadal hun fattet interessen for maling.

— Jeg og ei dame fra Bergen fant tonen og penselen på malerommet. Jeg har aldri før vært interessert i maling, og jeg var slett ikke den flinkeste i klassen til tegne på skolen. Om jeg oppdaget et talent i Hakadal, skal være usagt, men jeg har i hvert fall holdt på med det siden da. Jeg tok malinga med meg hjem. Det var ganske enkelt artig, sier Jenny Schei Aae.

Telefonmentor

I Hemne er hun medlem av Galleri Eføy, ei forening med tre til fire medlemmer som hver tirsdag samles i Øyangården for å jobbe.

— Vi er tre hobbymalere som har hver vår retning. Jeg er den abstrakte, den som maler uten å vite på forhånd hva det blir til. De andre har andre sjangere. Og det er de som ser på bildet, som får tolke hva de ser. Jeg blir ikke fornærma uansett, sier hun med et smil.

Hun har Hans Gunnar Skjoldager, opprinnelig hemnværing, som mentor og rådgiver.

— Hans Gunnar er en kunstner jeg ser opp til, og jeg ble helt paff da han spurte om å ha utstilling sammen med ham under Fjordkulturdagene i fjor. Siden den gang er den han som gir meg råd. Jeg tar bilde av maleriet, sender det på MMS, så ringer jeg ham. Og da får jeg ærlige tilbakemeldinger, slik jeg ønsker, sier hun.

Kun abstrakt

På biblioteket kan du se både verk hun har kalt «Google Earth» og «Fossil fantasi» og åtte andre bilder. I tillegg et titalls akvarellmalerier montert på ei gammel dør hun fant i fjæra på Vinjeøra. Alle bildene er til salgs.

— Jeg har solgt bilder før også, men ikke i store antall. Jeg har kanskje tatt inn så mye nå at det dekker utgiftene jeg har hatt. Men dette er ikke noe å bli rik på. Det er en hobby jeg er blitt glad i, og jeg hadde neppe malt i dag om jeg ikke ble syk og deltok på den rehabiliteringa, sier Jenny Schei Aae.

De tradisjonelle landskapsbildene holder hun seg unna.

— Jeg tør ikke! Ser jeg et fint landskapsmotiv, tar jeg bilde med mobilen i stedet. Solnedganger har jeg til gode å male, sier hun.

Bruker også stua

Jenny Schei Aae har lært seg å leve med sykdommen. Og hun tilpasser seg.

— Dagsformen er noe opp og ned, og jeg vet at dersom jeg skal delta på noe på kveldstid en dag, tar jeg det med ro på dagen. Det sier fort stopp, det sier stopp av seg selv når jeg blir sliten, sier Aae, som har BI-utdanning innenfor regnskap og revisjon.

Når hun ikke er på Galleri Eføy, rigger hun seg til hjemme.

— Da er det stua som gjelder, og da ser det ikke ut i heimen. Men det er kjempeartig, da!

Utstillinga vil henge på veggen på biblioteket i ca. én måned.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Her er ei samling akvarellmalerier på ei gammel dør hun fant i fjæra på Vinjeøra. Foto: John M. Myrhaug