Hemne

— Det er sjelden kost å få ei regning på 150 000 kroner i posten, humrer Steinar Væge, som har finansiert boka «På naturlig vis» fra egen lomme.

Den eneste økonomiske garantien han har fått, er et vedtak i formannskapet om at Hemne skal kjøpe bøker for 8000 kroner. Nå venter 500 bøker på sine kjøpere, og de er lagt ut for salg på diverse butikker på Kyrksæterøra. Over helga åpner forfatteren også for nettsalg via en portal som er under arbeid.

Fra kalender til bok

Steinar Væge elsker natur og friluftsliv. Og selv om han har besteget mange og høye fjell rundt om i Europa, er det Hemne-naturen som ligger hjertet nærmest. Boka er en hyllest til den.

— Vi har en rik og mangfoldig natur. Formålet er å vise de positive sidene for å kunne drive med friluftsliv. Boka er blitt til etter mange turer i skog og mark og til fjells. En del bilder er derfor 10–12 år gamle, men flesteparten er nye bilder. Alt er hentet fra Hemne, forteller Væge.

Ideen til boka fikk han etter å ha gitt ut Hemne-kalenderen i samarbeid med Hemne Sparebank i over ti år.

— Jeg tenkte først å sette sammen en «greatest hits» fra disse kalenderne, men det ble mer omfattende enn som så. Det måtte bli bok, og den ble bokstavelig talt til mens jeg gikk, sier han.

Naturinspirert

Apropos gå: Steinar Væge kunne knapt gå da han ble tatt med på turer i skog og mark.

— Mine foreldre la grunnlaget. De dro oss tre brødrene med på turer i skikjelke da vi var veldig unge. Interessen for natur og friluftsliv starta nok der.

— Hva har inspirert deg til å skrive bok?

— Jeg vil si at drivkrafta har vært å fullføre bokprosjektet. Jeg regner dette som et hobbyprosjekt uten økonomisk formål. Naturen i Hemne er så enestående at mange ikke er klar over det. Vi blir fort «naturblind». Derfor er det også en inspirasjon å vise fram naturen i ei slik bok.

Språklig utfordring

Han har fra før altså over ti kalendere med naturmotiv og -tekst på samvittigheten. I tillegg er han fast medarbeider i bladet Friluftsliv, der han en periode også vikarierte som redaktør. Steinar Væge har med andre ord satt mange ord på å beskrive naturen.

— Er det ei utfordring å finne nye og ubrukte ord for å beskrive begrepet «vakker natur»?

— Ja, det er fort gjort å gå seg fast. Men jeg prøver hele tida å finne nye formuleringer, og er også bevisst på å bruke bilder i språket. Men det kan være utfordrende å fornye seg.

Reindyrka i Hemne

Væge byr også mye på seg selv i måten han skriver på.

— Ja, jeg gjør det. Av og til tenker jeg tanken på at det er som å hoppe ut fra fly uten fallskjerm, og at noen kommer hoppende etter med en. Det blir stor grad av selvutlevering.

Boka er i A4-format og består av ca. 150 sider, og ved at Moltubakk Skilt og Reklame har stått for grafisk design, er det med en viss stolthet at forfatteren kaller den et reindyrka Hemne-produkt.

Den er tematisk inndelt i 42 kapitler, og for å krydre totalopplevelsen, har han tatt inn tre dikt/sangtekster – alle relatert til Hemne, selvsagt – skrevet av Ole Svedahl, Ole Ledahl og Ellbjørg Skinderhaug.

Fram og tilbake

Du finner ikke en eneste dobbeltside i boka uten ett eller flere bilder, og for Steinar Væge selv, er det viktig å presisere én ting.

— De som leser boka vil se at jeg er med på mange av bildene selv. Men det er kun ett bilde der jeg viser ansiktet. Det er fordi jeg ikke skal være i fokus. I tillegg er min definisjon av et naturbilde at det må være minst én person med på det. Ellers har disse bildene medført masse løping fram og tilbake, da de er tatt med kameraets selvutløser, sier Steinar Væge.

Han har allerede begynt å planlegge neste bokprosjekt. Men da vil det bli med en større geografisk radius. Han antyder at dette kan være aktuelt om et par år.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300