Ordfører Ola E. Rognskog (Sp), her flankert av kollegene Odd Jarle Svanem (Sp) i Hemne og John Lernes (Ap) i Snillfjord, tilbakeviser påstandene fra Vaagland. Foto: Lillemor Hestvik

Halsa/Hemne/Snillfjord

Einar Vaagland, som representerer Arbeiderpartiet i kommunestyret i Halsa, sår tvil om prosessen rundt kommunereformen. I spørretimen, som ordføreren åpner for i kommunestyremøtene, kommer Vaagland med påstander om ulovligheter rundt prosessen med kommunesammenslåinga.

Ap-politikeren er motstander av en sammenslåing med Hemne og deler av Snillfjord.

Brutt avtale?

Vaaland fastslår at kommunestyret i Halsa vedtok sammenslåing med én stemmes overvekt, men hevder de var imot å utrede sammenslåingen og overflytting til Trøndelag. På denne bakgrunn mener Vaagland at sammenslåingen er i strid med kommuneloven, og viser til bestemmelsen om forsvarlig utredning.

Han hevder videre at intensjonsavtalen er brutt i og med at det ikke har vært avholdt folkeavstemning om fylkestilhørighet.

Vil oppheve vedtak

— Bare 45 prosent av folket i Halsa ønsker sammenslåing, og det flertallet på Stortinget som stemte for tvang, finnes ikke etter høstens valg. Vi kan derfor ombestemme oss, hevder Vaagland i sitt innspill.

Til sist mener han at det er gjennomført en uriktig votering i saken etter at det ble ny folkeavstemning etter underskriftsaksjonen i fjor. Da ble 419 underskrifter samlet inn, og Vaaland spør konkret ordføreren hvor mange underskrifter som skal til for å følge folkeviljen og avholde ny folkeavstemning, og i neste omgang reversere sammenslåingen av Halsa med Hemne og deler av Snillfjord.

Forvrengt eller feil

Ordfører Ola Rognskog (Sp) stiller seg noe uforstående til Vaaglands påstander.

— Vi hadde aldri fått gjennom noe vedtak i Stortinget dersom vi hadde brutt loven. Det faller på sin egen urimelighet, sier Rognskog.

— Vaagland hevder voteringa var uriktig. Din kommentar til det?

— Som ordfører har jeg selvsagt ikke gjort noe som flertallet i kommunestyret ikke ønsker. Da ligger jeg tynt an. Vi har et flertallsvedtak, og demokratiet fungerer slik at et vedtak med én stemmes overvekt er like mye verdt som et enstemmig vedtak. Vaagland kommer med et sammensurium av påstander som enten er forvrengt eller feil. Vi har i denne prosessen også hatt tre, fire lovlighetskontroller av denne saken, og ingen har ført fram, sier Rognskog.

— Respekt

— Du mener at sammenslåingen av de tre kommunene ikke er i fare?

— Nei. Vi er nå i en gjennomføringsfase av sammenslåinga. Nå synes jeg vi må begynne å respektere lovlig fattede vedtak, sier Ola Rognskog.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300