Rindal/Ski

Henrik Aasbø, opprinnelig fra Rindal, reiser i dag (lørdag) til England på en spesiell tur. Avismannen Aasbø har med seg kollega og nordmørsfrilanser Arve Hoem som reisefølge – men kun som reisefølge.

— Jeg skal løpe, mens Arve kjører sitt eget løp med andre ting. Det vil si, han kommer vel til å ta noen bilder av meg underveis, forteller Aasbø på telefon fra hjemplassen Langhus i Ski kommune.

138 kilometer

Henrik Aasbø flyttet fra Rindal til Surnadal tilbake i 1980. Han har også bodd i Kristiansund, før han gjorde østlending av seg i 1991. I fjor ga han ut boka «Henne – slik jeg husker det», om egne opplevelser på idretts- og fotballbanen. Han representerer fortsatt Rindal IL når han tar på seg joggeskoene.

De får han også veldig god bruk for i England. Mandag starter nemlig turen fra Newcastle i nordøst og over til Bowness-on-Solway ikke langt fra Carlisle i vest.

— Ruta er en nasjonal tursti som tiltrekker seg turister fra hele verden, forteller Aasbø.

Distansen han skal tilbakelegge på tre til fire dager, er på 138 kilometer. Det tilsvarer nesten tre og en halv maraton.

Lavere divisjoner

— Hvorfor England?

— Jeg har vært forelsket i England i flere tiår. Jeg besøkte landet første gang i 1976. Da var jeg på interrailtur. Siden den gang er det blitt flere hundre turer dit. Jeg finner alltid en god grunn til å besøke England.

Og han har også mange gode grunn til å reise dit. Han er fasinert både av historiske steder, fotballen og pubkulturen.

— Tippekampen er nok også en medvirkende årsak til kjærligheten til England. Men selv om jeg er Manchester United-fan, drar jeg like gjerne på kamper i de lavere divisjonene. Jeg har sett både Aldershot, Leiton Orient og Darlington, for å nevne noen. Topplagene har jeg fått litt mer på avstand fordi alt er blitt så kommersielt.

Fantastisk historie

Fotballkamper og pubbesøk blir det også på denne turen.

— Vi landet på Manchester Airport lørdag, og da går turen til Preston. Der skal hjemmelaget møte Millwall. Deretter drar vi til Newcastle, og starter forberedelsene til løpeturen mandag, forteller han.

Og innimellom slagene blir det tid til andre ting.

— Vi, eller i hvert fall jeg, skal innom diverse historiske steder. Dette distriktet har en fantastisk historie, alt fra romerne, via kull og jernbane, til brubygging og skipsverft. Og selvsagt blir det tid til å ta en pint på puben. Hele denne pakken blir som å realisere en mangeårig drøm, sier han.

Løpeglede

Logistikken underveis tror han blir den største utfordringa.

— Når jeg er ferdigløpt på kvelden, må jeg finne et tog eller en buss tilbake til hotellet. Er du da på en gammel sti i en liten landsby med noen få hus, kan dette være ei utfordring. Den motsatte utfordringa får du neste morgen når jeg skal ta meg tilbake dit jeg avsluttet kvelden før, sier Aasbø.

Og selv om han erkjenner at det nødvendigvis også blir litt gåing – det er tross alt en kjempelang tur – har han en imponerende løpe-CV å vise til.

— I løpet av de siste 12 åra, har jeg løpt 126 maraton. Det gir meg stor glede å løpe langt, sier Henrik Aasbø.

Planlagt retur til Norge er natt til 2. november. Da kan han krysse av for nok en tur til landet i sitt hjerte.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300