Politiet bekreftet for et par uker siden at festene i Skaun over en lang periode har hatt ordensmessige utfordringer.

Bakgrunnen for saken var at ei 16 år gammel jente ble hardt skadet under siste fest etterr å ha blitt skallet ned og sparket i magen. I tillegg kom det inn flere anmeldelser etter andre voldssaker samme kveld.

Les også: Flere voldssaker på Skaun-fest

En mor fra en nabokommune til Skaun, uttalte at det ikke lenger er aktuelt å sende ungdommen i huset på fest i Skaun.

- Min ungdom var til stede på siste fest. Det blir fortalt om mye bråk, kaos og slåssing. Vaktene har tilsynelatende liten kontroll. Det blir rett og slett for heftig, sa hun.

Krever endringer

Arnt Johansen, etterforskningsleder ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor, forklarte følgende hvorfor «det går galt» på festene i Skaun:

- Det er nok sammensatt, og det tar jeg med arrangøren. Men om mulig må vi få gjort endringer knyttet til gjennomføringa av arrangementet og områdets beskaffenhet, sa han.

Les også: Jente (16) banket av guttegjeng

Nå har Skaun samfunnshus søkt om å få arrangere ny fest. Dato: 7. oktober. Politiet har vært i dialog med styreleder i Skaun samfunnshus, Torunn Jakobsen.

- Vi snakket sammen i forrige uke. Vi har en god dialog, og vi har samme mål. Samtidig har vi en felles forståelse av hva som har funnet sted der oppe, sier Johansen.

Nye krav

- Hvilke krav stiller politiet for at det skal bli fest?

- Det er i hovedsak skjerpet krav til vakthold, sier han.

Johansen ønsker ikke å gå i detaljer om antall vakter som i framtida må være til stede, eller om flere enn før skal være «proffe (betalte) vakter». Dette hadde han foreløpig heller ikke snakket med Jakobsen om da ST snakket med ham.

Men: Et generelt krav for å få arrangere fest er:

Et visst antall vakter sett i forhold til forventet publikumsoppmøte.

I tillegg vurderes antallet vakter opp imot festplassens historikk.

Det kreves også to proffe vakter (vekterutdanning) per 100 mann.

P-plassen et problem

- I tillegg må det gjøres en endring i forhold til fasilitetene rundt bygget, svarer Johansen.

Dette omhandler i praksis parkeringsplassen. ST vet at politiet ser på parkeringsplassen rett utenfor inngangsdøra er en utfordring. Det samles mye folk i og rundt bilene. Kombinert med musikk fra bilanlegg, blir det en egen fest også utenfor samfunnshuset. Dette gjør «festbildet» mindre oversiktlig for vaktene. I praksis foregår det to fester; én inne og én ute.

- Hva har styreleder sagt om de skjerpede kravene dere nå stiller?

- Det tar vi internt. Men kravene må innfris for å få en godkjennelse for fest, sier Johansen.

Torunn Jakobsen, styreleder i Skaun samfunnshus, ønsker ikke å kommentere saken i media.

- Vi vil gjerne ha den type informasjon (detaljerte krav) fra politiet først, så vi kan ta stilling til disse kravene i styret, sier hun.

Tar ansvar

Mildrid Gimseng, Sp-politiker i Skaun kommune, tok for to uker siden under et formannskapsmøte opp problemstillingen omkring fester i Skaun.

- Vi som kommune må ta ansvar for ungdomsmiljøet i Skaun. Sammen må vi hjelpe arrangøren og finne gode løsninger, sånn at det fortsatt kan arrangeres fester i samfunnshuset. Ungdommene trenger et sted å møtes, men det er trist at det skal ende sånn slik festene har blitt omtalt i det siste, sier hun.

Nå blir Skaun-festenes utfordringer tatt opp i egen sak i utvalget for helse, oppvekst og kultur (HOKU) i Skaun kommune.

Samarbeid

- Spørsmålet er hvordan vi skal håndtere dette? Ulike aktører som kommune, MOT, natteravner og politi må samarbeide med arrangøren, sier hun.

- Ville du som mor fryktet å sende en 16-åring på fest i Skaun samfunnshus i dag?

- Nei! Jeg tror flesteparten som er på disse festene har det all right. Men hadde jeg vært bekymret, ville jeg meldt meg som vakt, sier hun og understreker at hun ikke forventer at alle bekymrede foreldre stiller som vakter neste gang.

Parkeringsplassen utenfor festhuset gir arrangøren og vaktene utfordringer. Foto: Øyvind Brostrøm