Fire gårder i Orkdal har gått sammen om å fronte gårdene sine og de kortreiste smakene. Trolig er dette bare starten på en stor satsing på lokalmat i Thamsriket.

Det er kjøtt fra Renskleiv gård, egg fra Storkvikne gård, potet fra Solhus gård og honning fra Fosslykkja bigård som foreløpig inngår i konseptet. Vi møter fire stolte lokalprodusenter i gårdsbutikken på Solhus gård, hvor kundene strømmer til i et jevnt sig denne formiddagen.

- Målet med satsinga «Thamsriket – Smaker fra Orkland» er å vise fram gårdene våre og produktene våre, gjøre folk oppmerksomme på hvem vi er, sier Eli Solhus.

Mange kunder

Det selvbetjente potetutsalget på Solhus gård har eksistert i ti år, men i fjor begynte de også å ta inn honning fra Fosslykkja og egg fra Storkvikne. Dermed var samarbeidet i gang, og nå er også kjøtt og kjøttdeig fra Renskleiv med. De fire gårdene har fått drahjelp av bedriftsrådgiver Jan Arild Sletvold i Næringshagen i Orkdalsregionen, og er i nå i startfasen av å utvikle samarbeidet sitt.

- Jeg så potensialet hos disse, og muligheten for å styrke fokuset på lokalmat. Dette er fire som har hver sine ressurser, de er unike og kjempesterke sammen. Det er bare fantasien som kan stoppe dem, i forhold til å utvikle salg av lokal mat, gårdsopplevelser og derigjennom en stolthet for hele regionen, sier Sletvold.

Mens parten går i stua på Solhus, ser man gjennom vinduet at det stadig er en strøm av biler borte i den selvbetjente gårdsbutikken.

- Er det sånn hele tida, her?

- Ja, det er faktisk det, innrømmer Eli.

Her omsetter de 150 tonn potet i året, direkte fra eget pakkeri og gårdsutsalg. Og nå kundene også plukke med seg andre matvarer samtidig.

Leverer lokalt

Felles for de fire gårdene, er at de alle er leverandører til Bårdshaug herregård. De kommer til å delta på arrangementer sammen i tida framover, under sin nye banner basert på Thamsriket.

Linda og Roger Andersen fra Renskleiv gård på Fannrem har ammekyr og okser, og tilbyr lokale kjøttprodukter og kjøttdeig som de kjører ut til kundene. De er av naturlig årsaker ikke representert i gårdsbutikken på Solhus, fordi kjøttet må leveres helt fersk.

- Men det hadde jo vært mulig med en kjøledisk med kjøttdeig, for eksempel, sier Linda, og sår en idé som det kanskje blir jobbet videre med.

Inger-Lise og Rune Kvikne fra Storkvikne gård på Svorkmo har egg fra sine 7500 høner i gårdsbutikken, samtidig som de er i ferd med å åpne egen gårdsbutikk i høst.

Honningen til Siv og Jon Kristian Molde fra Fosslykkja bigård har honningen sin i begge de to gårdsbutikkene, samt at de selger fra egen gård.

Yrkesstolthet

- Høsten 2015 begynte vi å prate om å få til noe sammen, med fokus på lokalmat og lokalsalg. Vi ble enig om å bruke navnet Thamsriket, fordi vi ønsker å få effekten av Thams-historien. Det er 150-årsjubileum, paviljongen er kommet hjem og vi er alle leverandører til herregården. Dette kan også kobles til satsinga på reiseliv i Thamsriket, med opplevelser på gårdene, sier Solhus.

- Vi er stolte over egne produkter. Potet er ikke bare potet og kjøtt er ikke bare kjøtt. Det handler om å vise fram hvor det kommer fra, om yrkesstolthet, sier Andersen.

Renskleiv gård leverer kjøtt til Nortura, som kommer tilbake til Kjøttskjærer'n på Fannrem og deretter kjøres ut til kunder. De tilbyr matkasser med kjøttdeig og kjøttprodukter ut til privatpersoner. Sammen snakker de fire produsentene om å tilby matkasser med en blanding av sine produkter på sikt.

- Lokalsalget er en betydelig ekstrainntekt til gården. Vi tjener mest på det vi selger direkte, og da vet vi samtidig at det er helt ferskt og ikke har stått lenge i butikken. Her får vi også en direkte kontakt med kundene, sier Solhus.

Til Oti og herregården

Lørdag 22. september vil de fire gårdene være representert på en felles stand når Oti-sentret arrangerer markedsdag. Det blir første gang de lanserer konseptet sitt offentlig, og en slags premiere for «Thamsriket – Smaker fra Orkland». 1. oktober blir de å finne på familie og gårdsmarked på Bårdshaug herregård, hvor de vil stille i tidsriktige kostymer i anledning Thams-jubileet.

- Vi skal også ha med oss hester, kaniner og sauer dit, forteller Kvikne.

Målet er å være representert sammen i tida framover, blant annet på Orkdalsmessa.

- Vi vil vise hva dalen har av lokale produkter, og vi har som mål å få med oss flere produsenter etter hvert. Først må vi bygge opp navnet, sier Kvikne.

Langveisfarende kunder

Bjarne og Kjellrun Aastum fra Åstfjorden i Snillfjord er blant de mange kundene som ruller inn på tunet på Solhus gård mens ST er på besøk.

- Dere kommer helt fra Åstfjorden for å kjøpe potet?

- Ja, det gjør vi. Vi var potetlause, sier Bjarne.

Men ikke nok med at disse to har tatt turen fra Åstfjorden, på tunet står de og slår av en prat med Mariann Fugløy, som også har tatt turen fra Åstfjorden.

- Jeg er ikke er sammen med dem jeg, altså, sier Mariann, som akkurat har lastet inn fire 10-kilosekker med potet i bilen sin.

- Men hvorfor handler dere potet på Solhus gård og ikke på butikken i Snillfjord?

- Her vet vi hva vi får. Vi har handlet her på årsvis, sier Bjarne, mens Mariann mener:

- Her er poteten uvasket og holder seg lenge, sammenlignet med den i butikken som er vasket.

- Ja, her er det stabilt god kvalitet, sier Bjarne.