Hva betyr integrering? Enkelt forklart betyr det inkludering. Man kan kanskje si at integrering betyr at storsamfunnet aktivt bidrar til å avvikle utenforskap.

I Norge har vi kommet veldig langt når det gjelder integrering av flyktninger. Vi vet at ei god integrering er viktig for at flyktningene skal gli harmonisk inn i det norske samfunnet, og ikke minst bli en ressurs både for seg selv og omgivelsene rundt. Men vi har også andre grupper i samfunnet som føler på «utenforskapet», som føler seg annerledes og lite verdsatt, og som absolutt har behov for å bli inkludert. Ikke minst så gjelder dette rusmisbrukere, men her har storsamfunnet langt på vei sviktet.

Det finnes imidlertid flere og gode tilbud til rusmisbukere med hensyn til å bli rusfrie. Til og med gjennom fengselet, hvor mange rusmisbrukere dessverre ender opp, finnes det gode tilbud om avrusning. Men ettervernet er katastrofalt dårlig. Det viktigste for en rusmisbruker som endelig er blitt edru/nykter, er å få på plass et meningsfullt liv. Et liv som bidrar til at selvtilliten gradvis bygges opp, slik at man på ett tidspunktet ser seg selv i et bilde man kan være stolt av. Alle mennesker trenger en solid grunnmur en kan stå trygt på. Den viktigste medisinen for en rusmisbruker er å bli inkludert ved hjelp av blant annet noe meningsfylt å gjøre. Med andre ord; alle «utenformennesker» må integreres.

I lørdagsavisa kunne du lese om Roger Mandal fra Hemne, som bekrefter hvordan «utenformennesket» lett ender opp med rusproblemer, og ikke minst hvordan inkludering virker som effektiv medisin for å kunne bli «frisk». Takket være Allvekst AS, tidligere Svanem AS, fikk Mandal tilbud om noe meningsfullt å gjøre. Etterhvert kom også følelsen av å være en del av noe positivt og trygt snikende, og på et senere tidspunkt var «grunnmuren» blitt så solid at han var klar for å ta utdanning. I dag er Roger Mandal Mandal rusfri på fjerde året og ansatt som lærling ved Labbetuss barnehage.

Mandal er tydelig på at hvis han ikke hadde blitt integrert/inkludert via Allvekst AS med nåværende ordfører Odd Jarle Svanem i spissen, så ville han vært død i dag. Lokale-, regionale- og nasjonale myndigheter bør lytte til Mandals historie og ut fra den lage ei oppskrift på en rusomsorg som virker. For her er det fortsatt en vei å gå.