Hemne

Det sier bibliotekar Kari Kroknes ved Hemne bibliotek etter det storfine besøket like før helga. Da sto forfatter og illustratør Reidar Kjelsen i døra for å underholde de inviterte barna.

Anledningen var avslutningen på det nasjonale kampanjen Sommer-les, et tiltak for å få barn til å lese også om sommeren.

300 kommuner

Det er tredje gangen Hemne deltar, og det har tydeligvis hatt en effekt.

— Ca. 50 barn har lest 510 bøker til sammen. Det tilsvarer rundt 50 000 sider, og inkluderer også lydbøker og det å bli lest for. Det er en dobling for oss sammenlignet med i fjor. Og selvsagt er det gode nyheter for oss som jobber på biblioteket, sier Kroknes.

Nytt av året var at all leseregistrering skjedde digitalt. Ca. 300 kommuner har deltatt, og nasjonale resultater viser at nesten 59 000 barn har lest over 686 400 bøker. «Gutta i trehuset med 13 etasjer» ble barnas sommerhit på bokfronten.

Stor begeistring

Reidar Kjelsen, opprinnelig fra Molde, har illustrert over 40 barnebøker, og flere av dem har han skrevet selv. Han har også tegnet for diverse tidsskrifter. Han har sin utdannelse fra Statens håndverks- og kunstindustriskole, og er nok mest kjent for bøkene om Otto Monster av Jon Ewo, og Jon Demon-bøkene av Kjelsen selv.

— Barna som deltok på tilstelninga, fikk se Reidar tegne en figur etter hvert som de fortalte hva han skulle tegne. Han hadde også et stunt med ei vannmugge til stor begeistring, forteller Kroknes.

Mange voksne

Til slutt var det premieutdeling til samtlige deltakere. Der var hovedpremien en kinobillett til en forestilling i Kulør'n, i tillegg til diplom.

Boller og saft, samt kaffe til også de mange voksne som var med barna, sto på menyen.

Sommer-les neste år starter 1. juni.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Reidar Kjelsen spontantegnet etter hvert som barna ga ordrer. Foto: Kari Kroknes