Christin Sæther fikk hakeslipp da hun ankom feriehuset sitt på Bjørnli i Meldal og oppdaget at noen hadde fjernet to trær fra eiendommen hennes. – Dette er bare for freidig! sier hun.

Sæther bor til daglig på Nesodden, men har feriehus på Bjørnli etter bestemora si. De gamle bjørkene som er sporløst forsvunnet fra eiendommen hennes, har stått der helt siden barndommen hennes, og trolig lenge før det.

- Det var tre bjørker som sto tett sammen. Da jeg kom oppover på ferie i fjor høst, oppdaget jeg at det midterste av de tre trærne var blitt splintret av lynet. Sannsynligvis skjedde dette på sommeren i fjor, sier Sæther.

Hun hadde da ikke med seg utstyr til å få tatt ned treet, men bestemte seg for å gjøre dette ved neste anledning.

- Kunne spurt

Av helsemessige årsaker skulle det gå ett år før hun på nytt tok turen til feriestedet i Trøndelag. Lørdag, da hun ankom med motorsak i bilen, ble hun mildt sagt overrasket over det synet som møtte henne.

- Jeg hadde kjørt 50 mil med motorsaga, med mål om å få ryddet opp treet. Men der var det ikke noe tre! Noen har fjernet både det splintrende treet, med også ett av de to trærne ved siden av, sier Sæther.

Hun synes en slik handling er frekk, og vil gå til anmeldelse av forholdet.

- Hvis treet var til sjenanse for noen, så kunne de ringt meg først! De kunne spurt om lov til å ta det ned, sier Sæther.

Til sjenanse?

Det splintrede treet lå riktignok over på naboens eiendom, men hun sier dette var på en del av eiendommen som lå brakk og ikke var opparbeidet til plen eller andre ting. Det var også 25 meter fra naboens hus.

- Treet var ikke til sjenanse for noen der det lå, kun i et område med kratt. Men om noen opplevde det sånn, så er det normal folkeskitt å spørre om lov før man tar seg til rette! Da ville jeg kommet opp og fjernet treet selv og hatt nytt av veden. Når er det ingenting igjen av de to trærne, alle spor er fjernet, sier Sæther.

- Det gikk over ett år fra du oppdaget skaden på treet til du kom for å fjerne det. Kan noen har irritert seg og tatt saken i egne hender?

- Ja, det er mulig. Men området sto som sagt brakk, og treet var ikke til sjenanse. Uansett hadde jeg forventet å bli kontaktet, og ikke minst få et ord med i laget før et ekstra tre på eiendom ble fjernet. Det andre treet skulle ikke bort, sier hun.

Anmeldelse

Sæther husker de tre bjørkene i klynge helt fra sin egen barndom.

- Det var tre trær som sto sammen som en helhet. De var store allerede den gangen jeg var lita, så det er sikkert 100 år gamle, sier hun.

- Har du snakket med naboer om hvem som kan ha fjernet trærne?

- Nei. Nabohuset er blitt solgt i løpet av det året som er gått siden sist jeg var her, og jeg har ingen anelse om hvem som har gjort det. Det har vært godt naboskap her helt siden bestemor levde, og jeg ønsker ikke å forandre på det. Men det hører dessverre med til historien at katteluka vår er herpet, at det er kjørt med en bred plenklipper over eiendommen vår og at hagemøblene våre et flyttet på. Det er ikke greit å ta seg til rette og rote på andres eiendom, sier hun.

Saken bli altså anmeldt, i håp om at eiendommen skal få stå i fred i de periodene Sæther selv ikke benytter den.