Det som skulle bli en berikelse i form av et flott friområde i strandsonen i Børsa, er blitt til ei langvarig hodepine. Den har vart in 12 år, og nå er det på tide å finne riktig medisin.

2005 inngikk Børsa båtklubb en avtale med grunneier Mons Løvset om at båtklubben kunne fylle opp et område ved Langbakken, med tanke på å etablere et friområde med plen ned mot det som kunne ha blitt ei idyllisk strand med strandpromenade. Det ble lagt ei steinfylling ut i fjæra, og planen var å fylle opp området innenfor med overskuddsmasse fra båthavnutbygginga. Arbeidet ble imidlertid stoppet ved påsketider i 2009. Kommunelder Sigve Laugsand i Skaun uttalte den gangen at arbeidet ble stoppet fordi båtklubben hadde fylt opp mer enn det som kommunen hadde gitt tilltelse til. Ei så omfattende utfylling krevde ifølge Laugsand både ny reguleringsplan og flere og mer omfattende grunnundersøkelser. Siden har kommunen og båtklubben kranglet om hvem som har ansvaret med å ferdigstille prosjektet.

Det som tidligere var et sammenhengende strandlandskap hvor folk dro på piknik og bada på flo sjø, er i dag et stygt anleggsområde til stor sjenanse for folk som bor i området. I tirsdagsavisa sier grunneier Mons Løvset at det nå er på høy tid å rydde opp. Og det har han helt rett i. Spørsmålet er imidlertid hvem det er som har ansvaret for å ferdigstille prosjektet. Juridisk sett tyder alt på at det er båtklubbens ansvar å rydde opp eller gjøre ferdig prosjektet, i og med at avtalen som ble skrevet i 2005 går mellom grunneieren og båtklubben. Båtklubben har imidlertid hevdet hele veien at de hadde en forståelse av at båtklubben skulle grovplanere området, mens kommunen skulle ferdigstille. Nå er området verken grovplanert eller ferdigstilt, uten at kommunen i dag kan si noe konkret om hvordan saken står og hvordan man endelig kan få på plass en løsning.

Det som imidlertid er sikkert er at kommunen som planmyndighet har et ansvar for å sørge for at det blir ryddet opp. Kommunen bør også føle et uformelt ansvar i og med at den aldri krevde en gjennomarbeidet prosjektplan som også definerte ansvaret, før tillatelse til utfylling ble gitt. Grunneier Løvset, beboerne og andre som savner det opprinnelige friområdet i strandsonen, fortjener nå at kommunen tar tak. Det vil si enten rydder eller ferdigstiller selv, eller pålegger båtklubben å gjøre det hvis man mener ansvaret ligger der. Unnfallenheten har nemlig rådet lenge nok.