Rundt 30 lekre og detaljrike miniatyrbiler pryder stuebordet hjemme hos Brage og Jorunn Knudsen. Ytterligere utgaver finnes i hyller og glasskap.

Helt like

– Jeg begynte å samle i 1986 og har vel rundt 50 miniatyrbiler. Det er noen år siden jeg kjøpte den siste, de har vært vanskelige å skaffe en periode, sier Brage.

Da kommer det en kommentar fra frua som står på kjøkkenet og rensker tyttebær.

– Det er bra det ikke går an å få i flere nå, vi har da nok, sier Jorunn.

Brage smiler og viser stolt frem de bilene han har.

– Det er ordentlig vare og de er autentiske med bilene i normal størrelse. Alle bilene er laget av 124 deler, forteller han.

Kjente eiere

Det er en imponerende samling. Og alle bilene har sin historie.

– Her har vi en Duesenberg. En sånn kjørte Greta Garbo i, sier han og tilføyer at bilene ble levert med hver sin brosjyre med informasjon og historie.

Bilen var en 1933-modell Duesenberg J Victoria. Noe av det som var spesielt med denne var at den hadde lengste hjulavstand på noen bil som ble bygget, samt meget lav frontrute. Det ble laget kun to modellbiler av denne. Bilen går fremdeles under navnet «Garbo Duesenberg».

Dubonnets bil

«Den legendariske speedster gjenskapt i ekte tre og kopperbelagte deler – akkurat som på originalbilen. Et teknisk gjennombrudd innen modellbil kunsten.»

Slik beskriver produsenten miniatyrutgaven av Hispano-Suiza Tulipantre Speedster i brosjyren. Bilen ble bygget for sportsmannen og spritmagnaten André Dubonnet i 1924. Den har karosseri og skvettskjermer av massivt tulipantre og detaljer i kobber. Panseret kan åpnes og viser en detaljert kopi av Hispano-Suiza 8 liters motor, en ombygd motor med datidens største slagvolum.

Denne miniatyrbilen er Brage Knudsen en meget stolt eier av i dag.

Begge samler

– Hvorfor begynte du å samle?

– Det bare ble sånn. De er så fine og veldig ordentlig laget. Alt er tatt med, helt ned til den minste detalj, sier Brage.

Med 50 miniatyrbiler i samlingen kan det være greit at størrelsen er 1:24. Produsent er Franklin Mint i USA. Fabrikken produserte ikke bare miniatyrbiler, men også motorsykler, trucks, traktorer, smykker, skulpturer og dokker. Blant annet.

– Kona samler på dukkene de selger, forteller Brage og viser frem glasskap med flotte porselensdukker.

Etter hun fikk seg ei dukke for mange år siden ble visst hun også litt hektet, skal vi tro Brage. Og antallet dukker.

toril29@yahoo.no