Rindal

Det sier Rolf Ole Kvernberg, etter at Vibo Entreprenør AS ble tildelt Motivasjonsprisen under Optimistkonferansen torsdag.

Kvernberg er daglig leder i bedriften med hovedkontor i Rindal, og avdelinger i Surnadal og på Orkanger.

Som på fotballbanen

Prisen består av 25 000 kroner og diplom. Pengene skal brukes på trivselstiltak i bedriften.

— Vi skal legge disse pengene i potten slik at de kommer våre ca. 70 ansatte til gode. Det vi holder på med er som i fotball; det er et lagspill der alle må gjøre jobben sin for å få det til, sier Kvernberg, som plasserer seg selv et sted mellom kapteins- og trenerrollen.

— Fotballspråket passer det meste, og vi må ha både en god spiss og en god keeper som er flinke i sine posisjoner. Dette handler også om go'fotteorien, sier han.

Helt siden 1952

— Hva betyr det å få en slik pris?

— Dette er en anerkjennelse, og det er positivt å bli lagt merke til på en slik måte. Vi er en regional aktør med ansatte spredt fra Halsa og Sunndal, til Orkdal, Agdenes og Skaun. Og så er vi med hovedkontor i Rindal et geografisk midtpunkt. Midt-Norge er jo midt i Norge, og Rindal er midt i Midt-Norge, sier Kvernberg, som i dag viderefører tradisjonene til en virksomhet som startet under navnet M. Botten AS tilbake i 1952.

— Men da var ikke jeg med, altså, skyter han inn med et smil.

Klapp på skuldra

Det er Rindal Sparebank som deler ut Motivasjonsprisen. Den ble innstiftet i 2007, og skal både bidra til å motivere og bidra til tiltak som kommer allmennheten og lokalsamfunnet til gode, som det framgår av statuttene.

Prisen kan tildeles bedrifter og enkeltpersoner som gjennom egne initiativ har startet næringsrettede aktiviteter som antas å få varige positive konsekvenser for rindalssamfunnet og ringvirkninger til lokalt næringsliv.

Motivasjonsprisen er tenkt som et klapp på skulderen og en ekstra oppmerksomhet til noen som har gjort noe spesielt og viktig i næringslivet det siste året eller over tid.

Styret velger prisvinner, og hadde også i år mange gode kandidater til vurdering.

Store ringvirkninger

I begrunnelsen for å gi prisen til Vibo Entreprenør AS kan vi lese følgende (utdrag):

Hjørnesteinsbedrift er et begrep som blir brukt om større bedrifter, og det illustrerer at skal det bygges noe solid må hjørnesteinene være på plass for å få til et byggverk som skal stå i mange år.

Solide og varige bedrifter er ingen selvfølge i dag hvor endringstakten er stor både innenfor privat næringsliv og offentlig sektor, og de siste årene har vi dessverre hatt noen eksempel i Rindal på at hjørnesteinsbedrifter har redusert aktiviteten eller avviklet produksjonen helt.

Bedriften har satt sine fotavtrykk i mange kommuner i Midt-Norge, og den driver virksomhet innenfor flere områder og den kan beskrives som en tradisjonell håndverksbedrift.

Opprinnelige eiere var gründere som foruten tradisjonelt håndverk også tenkte industriutvikling som har resultert i mange arbeidsplasser.

En omsetning på ca. 200 mill. og ca. 5 mill. i overskudd i 2016 vitner om stor aktivitet og god drift, og dette gir også store ringvirkninger til andre bedrifter i området – noen som er ett av kriteriene som skal vektlegges ved tildeling av motivasjonsprisen.

Med stor byggeaktivitet i det som kan defineres som regionsenter og med base fra Rindal tror vi at denne bedriften har veldig gode forutsetninger for å være en hjørnesteinsbedrift også i framtiden – ikke bare i Rindal – men i hele regionen.

— Fortjent

Ordfører Ola T. Heggem i Rindal er veldig enig i valget av prisvinner.

— I aller høyeste grad en verdig vinner. Det er bra med nyetableringer, men det er også bra med en virksomhet som kan vise til vekst. Vibo Entreprenør AS er sentral i mye av det som foregår i dalføret, sier Heggem.

Optimistkonferansen håper han er kommet for å bli.

— Ja, jeg håper det. Dette er en fin arena å møtes på for bedriftsledere, ansatte og kommunalt ansatte. Jeg vil takke dem som står bak, sier Heggem, som også har veldig stor sans for navnet.

— Vi har mange festivaler og konferanser rundt om Bygde-Norge, men Optimistkonferansen legger premisser for innholdet.

— Det er forskjell på å spise sitron og jordbær med vaniljesaus, med andre ord?

— Ja, det går an å si det slik. Jeg tror ikke vi hadde fått den samme gode følelsen av å kalle den Rindalskonferansen, for eksempel. Det er en kjensgjerning at alle ikke er født optimister, og da er det godt å komme til Optimistkonferansen.

Kunne favnet videre

Skulle ordføreren ha fått anledning til å ta grep, er det at den burde ha favnet videre geografisk.

— Det er en stor overvekt av rindalinger på Optimistkonferansen, med Surnadal som en god nummer to. Men jeg kunne absolutt ha tenkt meg at den favnet videre. Det må bli mitt innspill til den neste konferansen, sier Ola T. Heggem.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300