Onsdag ble Torhild Aarbergsbotten vraket som nestleder av den nye fylkestingsgruppa til Høyre. Dette skjedde stikk i strid med valgkomiteens innstilling, som enstemmig pekte på Aarbergsbotten som nestleder og dermed en av to heltidspolitikere fra Høyre i det nye fylkesutvalget. Aarbergsbotten ble vraket til fordel for Henrik Kierulf, som sammen med den nye gruppelederen, Pål Sæther Eiden, blir Høyres heltidspolitikere på fylket.

av Aarbergsbotten har avfødt sterke reaksjoner fra flere fra kjente Høyre-profiler. Mangeårig ordfører i Trondheim, Marvin Wiseth, er mildt sagt fly forbanna. I fredagens Adresseavisen tordner høyrenestoren ganske så kraftig, og beskylder lederen og nestlederen for et forkastelig og bedritent spill. Han mener at deres demokratiske sinnelag har vært fraværende og sier videre at de må tåle å ha et kvinnfolk rundt seg som har egne meninger og står for dem. Hans første reaksjon etter vrakinga var at han ville melde seg ut av partiet etter 52 år, men valgte i stedet å stå som medlem og videre jobbe aktivt for at de to aldri blir gjenvalgt. Med andre ord kraftig kost fra en av Høyres mest synlige profiler de siste tiårene.

Uten å verken mene eller si så mye om prosessen rundt vrakinga av Aarbergsbotten, er det på sin plass å peke på at fylkespartiet Høyre trolig vil bli svekket ute i distriktene som følge av det som nå har skjedd. Aarbergsbotten har nemlig vært en meget synlig, og ikke minst handlekraftig, politiker ute i distriktene de siste årene. Til og med mens hun har sittet på Stortinget som vara for kulturminister Linda Hoftstad Helleland, har hun klart å være synlig utenfor bykjernen av Trondheim. Da ST nylig skrev om lang skolevei for elever fra ytre Agdenes, kom hun på banen med konstruktive forslag som hun ville bringe inn for fylkestinget. I sommer bidro hun til flertall på Stortinget for finansiering av trinn 2 av fylkesvei 717/Lakseveien og hun har jobbet for styrking av ordninga med differensiert arbeidsgiveravgift.

En titt i STs arkiv viser at Aarbergsbotten har vært meget synlig både som fylkespolitiker og «lokalpolitiker» de siste årene. Mens stadig flere politikere, både fylkespolitikere og lokalpolitikere, «gjemmer» seg for offentlighetens søkelys, har hun oppsøkt det, vist handlekraft og bidratt til positive endringer for mange distriktskommuner. Sammen med KrFs Karin Bjørkhaug har hun gjennom flere år vært distriktkommunenes «bestevenn» ved å utøve praktisk fylkespolitikk også utenfor bykjernen av Trondheim, og ikke minst oppnådd resultater. Derfor vil hun bli et savn for distriktene.