Siden 1973 har det bare vært satt ned urner ved Løkken kirke, men nå byttes jordsmonnet ut for å gjøre det mulig å gjennomføre kistebegravelser igjen.

- Jorda har vært for hermetisk, slik at det ikke har skjedd naturlig nedbryting. Nå gjøres det noe med dette, sier kirkeverge i Meldal, Noralf Ljøkjel.

Drugli Maskin er godt i gang med arbeidet ved Løkken kirke, hvor de fjerner leirjord og myr, drenerer og legger på ny jord.

- Vi utvider med 90 kisteplasser, innenfor et areal på 400 til 500 kvadratmeter, sier Ljøkjel.

Har valgt Meldal

Han forteller at det nye arealet i utgangspunktet ligger lavere enn dagens kirkegård, og at det er derfor er forholdsvis enkelt å bygge opp et nytt jordsmonn slik at man kommer på samme høyde som dagens nivå.

Folk som ikke har ønsket kremasjon, har i mange år måttet benytte kirkegården i Meldal.

- Noen har ektefellen sin der, og vil derfor dit selv også. Det kan derfor ta noen år før vi får effekten av utvidelsen her, sier Ljøkjel.

Til høsten 2018 er planen at den nye delen av kirkegården skal være ferdig opparbeidet, sådd og klar til bruk.

Navnet minnelund

I forlengelsen av dette arbeidet jobbes det også med å få på plass en navnet minnelund i Meldal. Det vil si et felt med graver som har felles minnesmerke med navn, i stedet for at hver enkelt har sin gravstein. De etterlatte kan sette fra seg lys og blomster ved det felles minnesmerket, uten å ha ansvar for stell av en grav.

- Det er folk som bor andre steder i landet og har vanskelig for å få til gravstell. Denne løsningen er derfor noe som flere og flere gravplasser har. I Meldal vil vi først etablere navnet minnelund i Meldal og deretter på Løkken. Det kan for eksempel være 40–60 navneplater på én stein, sier Ljøkjel.

Løkken kirke