Formannskapet i Meldal har vedtatt et forslag fra Arbeiderpartiet om å redusere inntektene på eiendomsskatt med én million kroner.

- Dette ble enstemmig vedtatt. Vi ønsker ikke å redusere promillesatsen, men å innføre et bunnfradrag i skatteberegningen på hver eiendom. Dette vil gi lavere eiendomsskatt på hver eiendom, sier ordfører Are Hilstad (Ap).

Formannskapet i Meldal fikk onsdag presentert ei foreløpig ramme for 2018-budsjettet på 270,7 millioner kroner. Forslaget fra Ap var å redusere ramma til 269,7 millioner – altså med én million mindre i inntekt på eiendomsskatt for boliger og fritidsboliger.

Tidlig på banen

Det er foreløpig tidlig i budsjettprosessen for neste år, og vedtaket i formannskapet er kun en bestilling som rådmannen har å jobbe etter. Det er ikke sikkert at forslaget om redusert eiendomsskatt vil bli vedtatt i siste runde.

- Vår bestilling er at rådmannen skal innarbeide mindre eiendomsskatteinntekter i budsjettforslaget han skal legge fram for politikerne. Så vil det vise seg om det vil føre til kutt i tjenester som politikerne synes er uforsvarlig, og da kan det jo være at vi rygger mot slutten, sier Hilstad.

Han mener imidlertid det var riktig å komme tidlig på banen med et signal om at man ønsker å få skattenivået ned.

Viktig signal

- I fjor fikk vi utredet bunnfradrag på eiendomsskatten, men da lå det ikke inne i ramma til rådmannen. Det var derfor mer krevende å få det til da. Nå har vi snudd det på hodet ved å komme tidlig på banen og be rådmannen jobbe ut fra redusert eiendomsskatt, sier Hilstad.

Med bunnfradrag menes at det gjøres et fradrag i eiendomsskattetaksten før utregning av eiendomsskatt. Én million fordelt på 3000 husstander i Meldal, vil utgjøre 330 kroner i reduksjon per eiendom.

- Det lå til grunn da vi utvidet eiendomsskatten til å gjelde boliger og fritidsboliger at vi ville ha en bunnfradragsordning. Om summen ikke er så stor, er det et signal om at vi ønsker å få nivået ned. Vi ønsker å vise at eiendomsskatten ikke bare vil øke, slik mange fryktet, sier Hilstad.

Ulikt i Orkland

Det gjenstår altså å se i budsjettbehandlinga i desember om forslaget blir endelig vedtatt, når man har fasiten i forhold til hvilke konsekvenser redusert eiendomsskatt vil gi.

- Det er når statsbudsjettet legges fram neste uke at vi vet mer om hvilket handlingsrom vi har til å justere budsjettet, sammenlignet med den økonomiplanen vi har vedtatt, sier Hilstad.

I de fire kommunene som vil utgjøre Orkland fra 2020, er det bare to (Snillfjord og Meldal) som har ulike typer eiendomsskatt. Hilstad, som også er leder i fellesnemnda for sammenslåinga, sier følgende om hvordan han ser for seg å samkjøre dette:

- Vi må ha en god prosess på hvordan vi skal håndtere ulike praksis i kommunene. Det er vanlig å benytte en utsettelsesordning i slike prosesser, hvor man får to år på seg etter sammenslåinga før man får til et felles nivå. Det kan bli en krevende øvelse å sy sammen et felles budsjett med like satser innen 2020, sier Hilstad.

Vil ha likhet

Imidlertid var formannskapet i Meldal tydelige på hva de mener i går: Politikerne er ikke begeistret for at de fire kommunene skal ha ulikt skattenivå i to år etter sammenslåinga.

- Signalet var ganske entydig. Når man blir én kommune bør eiendomsskatten være lik. Det bør gjøres et arbeid med dette i sammenslåingsprosessen, ifølge formannskapet. At det finnes en overgangsordning bør ikke være en unnskyldning for å la være å ta den jobben, sier Hilstad.

- Foreslår Meldal Ap redusert eiendomsskatt som et ledd i sammenslåinga med kommuner som ikke har eiendomsskatt?

- Det ligger som et bakteppe at vi ikke skal gjøre oss mer avhengig av eiendomsskatten enn nødvendig nå som vi skal slå oss sammen. Samtidig har det hele tida vært hensikten å ha et bunnfradrag, så det hadde kanskje kommet uansett.